Srbija i Balkan

Dodik: Ambasada SAD i Marfi nisu ovlašćeni da dogovaraju bilo kakva rešenja

Nismo spremni da dopustimo da ambasador Majkl Marfi u naše ime vodi procese i preko nekog Šmita donosi odluke koje jedino mogu doneti izabrani predstavnici naroda, naveo je Dodik
Dodik: Ambasada SAD i Marfi nisu ovlašćeni da dogovaraju bilo kakva rešenja© Tanjug/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Ambasada SAD u Sarajevu i njen ambasador nisu ovlašćeni da u ime BiH i njenih naroda pregovaraju i dogovaraju bilo kakva rešenja.

"Njihovo uplitanje u rad pravosudnog sistema, kao i njihova uloga u političkim procesima su očigledni. Bez ikakve zadrške daju upute pravosudnim institucijama kako će obavljati svoj posao", rekao je Dodik, komentarišući saopštenje Ambasade SAD u Sarajevu.

Kaže da su se iz Brisela poslednjih meseci čule razne kontradiktornosti.

"Jedan dan su izražavali podršku jednom rešenju, da bi drugog dana kritikovali isto. Nismo spremni da dopustimo da (ambasador Majkl) Marfi, koji je navodno američki ambasador, u naše ime vodi procese i preko nekog Šmita donosi odluke koje jedino mogu doneti izabrani predstavnici naroda. Briselska administracija treba da pokaže da je istina da želi suverenu BiH i da prestane da sledi suludu Marfijevu priču. Nismo spremni da dopustimo da se neko igra s nama i eksperimentiše s pravom, zakonima i Ustavom", naveo je Dodik.

Dejtonski sporazum je kaže, činjenica koju niko ne može osporiti ili oblikovati onako kako bi to želeo.

"Druge zemlje neka u svojoj kući raspakuju i oblikuju zakone, pravo i pravdu. BiH je rekla sve što je imala. Dolazi neko novo vreme i pitanje je dana kada ćemo gledati neku novu međunarodnu politiku. Marfi i smutljivci slični njemu, koji su se upustili u kriminalne aktivnosti sa Šmitom, ne mogu ovde sprovesti ono što rade u Federaciji. Vlast u Srpskoj vodi odgovornu politiku i ima mogućnost za donošenje odluka i rešenja kojima će zaštititi prava svog stanovništva i zaštititi Srpsku", naveo je Dodik.

Mogu da šalju koga hoće, ali to, kako navodi, "neće rešiti nijedan problem u BiH".

"Politika mešanja u unutrašnja pitanja zemlje koja bi trebalo da bude suverena je neprijateljska i njihova podrška rešenjima kojima se staje na stranu jednog naroda vodi destabilizaciji ne samo BiH, nego i celog regiona", istakao je Dodik, prenela je RTRS.

Podsetimo, u jučerašnjem saopštenju Ambasade SAD u Sarajevu navodi se da su duboko zabrinuti zbog promena u Poslovniku Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH (VSTV) koje su usvojene 17. januara.

"Izmene u članu 4. kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces izbora na pozicije u VSTS-a predstavljaju veliki korak unazad. Sistem nasumičnog žrebanja iz člana 4. obezbeđivao je važan element nepristrasnosti u procesu izbora", navodi se u saopštenju.

"Sistem koji je usvojilo VSTV umesto žrebanja otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Savetu. Time se garantuje da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTS", dodaje se.

Američka ambasada u BiH navodi da kao dugogodišnji partner vlasti BiH u procesu reforme pravosuđa, pridružuje se partnerima iz međunarodne zajednice i upozorava VSTV da bi ove izmene mogle da povećaju mogućnost koruptivnog delovanja i da stvore utisak da članovi VSTS manipulišu procedurama zarad ličnih interesa.

"Nesrećna je okolnost da u periodu kada se od VSTS očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju poverenja javnosti, neki članovi VSTS donose odluke koje još više utiču na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTS i pravosuđu u širem kontekstu", dodaje se u saopštenju.

Američka ambasada zbog toga poziva VSTS da preinači ovu odluku.

image