Bisljimi: Odlaže se primena odluke o zabrani dinara na KiM, bez kaznenih mera od sutra

Cilj uredbe Centralne banke Kosova za operacije sa gotovinom niti zabranjuje niti dozvoljava srpski dinar na Kosovu, rekao je zamenik premijera tzv. Kosova

Zamenik premijera tzv. Kosova i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je danas da kaznene mere povezane sa primenom uredbe Centralne banke Kosova neće početi od sutra, odnosno od 1. februara i da CBK u saradnji sa Centralnom bankom Srbije treba da pronađe prikladan mehanizam za obezbeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na Kosovu.

Vlada Kosova je odlučila da se obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili za primenu uredbe Centralne banke Kosova, rekao je on.

Vlada moli CBK da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašao najprikladniji mehanizam koji omogućava nastavak daljeg slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova, rekao je zamenik predsednika premijera tzv. Kosova Besnik Bisljimi na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, cilj uredbe Centralne banke Kosova za operacije sa gotovinom niti zabranjuje niti dozvoljava srpski dinar na Kosovu.

"On nije bio dozvoljen na Kosovu ni ranije tako da ona ne može da ga zabrani. Dakle, zabrana specifične novčane jedinice i pokušaj da se uredba tretira kao zabrana pojedinačne novčane jedinice nije tačna. Njen cilj je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu", naveo je Bisljimi.

Na konferenciji za medije, Bisljimi je rekao da je "evro bio i biće jedina zvanična valuta".

"Nijedan građanin nema razloga da se plaši sprovođenja nove uredbe CBK. Svaki građanin treba da bude radostan kada se ojačava integritet finansijskog sistema. Vlada će se pobrinuti da bude što više informacija a CBK da građani u svakoj opštini imaju pristup bankarskom sistemu zemlje i da u saradnji sa Centralnom bankom Srbije pronađe prikladan mehanizam za obezbeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na Kosovu", rekao je Bisljimi.

On je naveo da je CBK usvojila uredbu o gotovinskim transakcijama koja od sutra stupa na snagu i da ona ima za cilj da pod kontrolom bude i količina i kvalitet novca koji je u prometu.

"Ona ima za cilj da ima pod kontrolom količinu i kvalitet novca koji je u prometu i da zaštiti integritet finansijskog sistema zemlje. Ovom odlukom nastoji se da se nastavi borba protiv kriminalnih aktivnosti na finansijskom tržištu - falsifikovanje, pranje novca. Finalni cilj je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu", naveo je Bisljimi.

Uredba je trebalo da stupi na snagu 1. februara, a njena primena zabrinula je Srbe na Kosovu ali i međunarodnu zajednicu.

Kako je dodao, Uredba CBK ne treba da se tretira samo sa aspekta zabranjivanja određene novčane jedinice.

"CBK je pokazala profesionalizam i nastojanje da zaštiti monetarni sistem Kosova i u tom kontekstu vlada je zahvalna toj instituciji. Uredba niti zabranjuje, niti dozvoljava niti se bavi srpskim dinarom, s obzirom na to da srpski dinar nije ni ranije bio dozvoljen. Sprovođenje Uredbe može da ima uticaj na one građane koji su primali transfere iz Srbije putem ilegalnih struktura, koje su delovale protivzakonito na tržištu, kao i na ona preduzeća koja su vršila transakcije u dinarima i nisu mogla da budu registrovana u sistemu nacionalnih računa", rekao je Bisljimi.

Srbija, dodao je, može da uplaćuje evre kao što isplaćuje i građanima u susednim državama, što može da se postigne dogovorom.