Srbija i Balkan

Kurti odgovorio EU: Centralna banka nezavisna institucija, ne možemo da utičemo na njene odluke

Premijer privremenih prištinskih institucija je poručio da nezavisne institucije ne mogu da budu "nadjačane" od strane političara i istakao da je prelazna faza za sprovođenje ukidanja dinara počela u decembru prošle godine
Kurti odgovorio EU:  Centralna banka nezavisna institucija, ne možemo da utičemo na njene odluke© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je, komentarišući zahtev EU da se odloži odluka Centralne banke u Prištini o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, poručio da političari ne mogu da utiču na odluke nezavisnih institucija, prenosi "Albanijan post".

Kurti je istakao da je prelazna faza za sprovođenje ukidanja dinara počela u decembru prošle godine i da sve, kako tvrdi, protiče u najboljem redu.

On je istakao da je CBK "nezavisna institucija" i da nezavisne institucije ne mogu da budu "nadjačane" od strane političara.

"CBK je nezavisna institucija, političari ne mogu da preklapaju nezavisne institucije države, jer na taj način gubimo karakter demokratske republike. O ustavnosti, zakonitosti, odlučivanju nezavisnih institucija političari ne mogu pregovarati", izjavio je Kurti.

image