EU skinula sa dnevnog reda viznu liberalizaciju za "Kosovo"

Poruka je jasna: Priština mora da preduzme korake kako bi se smanjile tenzije na KiM i nastavio dijalog sa Beogradom

Nije prošlo ni 24 sata od najave da će vizna liberalizacija za Prištinu konačno doći na evropsku agendu, a ta odluka je munjevitom brzinom izmenjena. 

Češka Republika, koja predsedava Evropskom unijom, odlučila je da odloži usvajanje teksta o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo zbog političkih prilika u zemlji i tenzija na severu, piše "Kosovo onlajn". 

"Zbog političkih dešavanja na severu Kosova, sutra se ta tačka na dnevnom redu COREPER-a (ambasadori EU) ne čini idealnim. Stoga smo odlučili da odložimo tačku za sledeću nedelju (30. novembar)", stoji u dopisu koje je Češka prosledila članicama EU.

Iako je Češkoj zapala neprijatna uloga da saopšti vest, razlog je formalne prirode - ona trenutno predsedava Evropskom unijom, te tako, u skladu sa onom narodnom, "ne treba kriviti glasnika koji donosi loše vesti".

Poruka je, ipak, jasna: Priština mora da preduzme korake kako bi se smanjile tenzije na Kosovu i Metohiji i nastavio dijalog sa Beogradom. 

Štap i šargarepa 

Opomene koje su stigle od šef evropske diplomatije Borelja, nakon neuspešnih razgovora u Briselu, uzete su kao dokaz "njegove pristrasnosti". On je odgovornost za krah pregovra prebacio na kosovsku stranu, što je izazvalo burne reakcije, pa mu je tako Vjosa Osmani spočitavala da se "priklonio Srbiji".

Iako su evropske birokrate tradicionalno sklonije da podržavaju korake koje preduzimaju institucije u Prištini, biće da je i njihovo strpljenje za Aljbina Kurtija pomalo istrošeno. 

Osim toga, Kurtijeva politika koja često preti da ugrozi dobar odnos sa zapadnim saveznicima ima protivnike i u Prištini, poput Haradinaja koji je izjavio "da je Kurti kriv što je 'Kosovo' u očima SAD i EU krivac za nastalu situaciju, a Srbija konstruktivan partner". 

Da li je pritisak SAD, EU, suparnika na domaćem terenu ili sve zajedno uticalo na premijera tzv. Kosova, tek, on je odlučio da odloži primenu odluke o kažnjavanju vlasnika automobila sa srpskim tablicama za 48 sati. 

Dva dana su dovoljna da se "spusti lopta", ali ne i da se nađe trajno rešenje, čega je svesna i Evropska unija, pa kupuje dodatno vreme. U Briselu su danas glavni pregovarači Srbije i tzv. Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi, u još jednom pokušaju da se pronađe rešenje za krizu oko tablica.

Mahanje viznom liberalizacijom Prištini "ispred nosa", samo je mali podsetnik da nije vreme za eskalaciju, već za dogovore, jer ni jednoj od strana uključenih u kosovski čvor sada nije u interesu da dođe do sukoba. A "situacija je na ivici sukoba", izjavio je predsednik Srbije, pozivajući se na obaveštajne podatke. 

Ista meta, isto odstojanje

Za danas je bilo planirano da se na sastanku ambasadora država EU usvoji tekst o viznoj liberalizaciji za Prištinu, prema kojem će ukidanje viznog režima stupiti na snagu kada informativni system ETIAS bude poptuno funkcionalan ili najdalje prvog januara 2024. godine.

Prihvaćen je zahtev Španije, koja nije priznala tzv. Kosovo, da se krajnji datum ne poklapa sa predsedavanjem ove države Evropskom unijom od 1. jula do 31. decembra 2023. godine.

Nakon ukidanja viza za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije 2009. godine, te za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u 2010. godini, tzv. "Kosovo" je počelo proces liberalizacije viznog režima 2012. godine, četiri godine nakon svih drugih u susedstvu. 

Deset godina kasnije, meta je ista, a isto je i odstojanje, iako se (bar juče) činilo da je Priština na korak od cilja.