"Talas zatiranja svega srpskog": Policija tzv. Kosova steže obruč oko srpskih enklava

Policija tzv. Kosova je jutros upala u prostorije koje koristi Privremeni organ za opštine Peć, Istok i Klina

Veća grupa policajaca tzv. Kosova upala je jutros oko 10 sati u prostorije koje u selu Goraždevac, srpskoj enklavi južno od Ibra, koristi Privremeni organ opštine Peć. Pola sata kasnije, kosovska policija, sa dugim cevima, upala je i u selu Osojane u prostorije koje koristi Privremeni organ za opštinu Istok, a nakon toga policija je upala i u prostorije Privremenog organa opštine Klina koje su smeštene u mestu Vidanje.

Sa objekta u Goraždevcu skinuta je zastava Republike Srbije, u objektima opštine blokirane su telefonske mreže, pozivi su bili onemogućeni. Policija je razgovarala s ljudima, uzela papire i kompjutere.

Iz policijskog regiona Peć su rekli da oni nisu uključeni u ove pretrese, već centralna jedinica iz Prištine, preneo je "Kossev".

U selu Osojane prekinuta je nastava u osnovnoj školi, a deca Srba povratnika vraćena su kućama. Radio KiM javio je da su pripadnici KP ušli u poštu u selu Osojane kao i u ambulantu koju koriste meštani okolnih povratnički sela.

Osojane je najveća povratničko selo u Metohiji i jedina je povratnička sredina u kojoj se u nekom prihvatljivom obliku počeo obnavljati život nakon sukoba na KiM.

U prostorijama Privremenog organa opštine Klina koje su smeštene u mestu Vidanje, nakon upada, tzv. Kosovska policija privela je predsednika privremenog organa i njegove saradnike.

U sva tri mesta privedeno je sedam ljudi, pod sumnjom da su učestvovali u nezakonitim radnjama i protiv njih je pokrenut krivični predmet.

Na meti policajaca našli su se i novinari Radio Goraždevca, kada je policija pretresla automobil ekipi ovog medija koja je kretala na zadatak.

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da će jedina srpska institucija na KiM biti njena ambasada u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji izjavio je da Kurti sve radi sa jednim ciljem, a to je etničko čišćenje sprskog stanovništva sa teritorije celog Kosova i Metohije. 

Naglasio je da će zbog zabrinutosti za stanje u južnoj srpskoj pokrajini, Srbija u ponedeljak podneti zahtev za održanje posebne sednice Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da će u ponedeljak svi predstavnici država članica EU dobiti njegovo pismo, predstavnici institucija EU i predsednici i premijeri svih članica država SB, uključujući i Rusiju i Kinu.

Povodom nelegalne i nasilne akcije policije, oglasili su se i Srpska lista i Kancelarija za KiM, koji su saglasni da međunarodna zajednica svojim glasnim ćutanjem postaje saučesnik ovakvih Kurtijevih nedela.

Oni su pozvali srpski narod da ostane miran i suzdržan.