Milanović zapretio: Plenković ima dan-dva da odustane od predloženog tužioca

Za izbor Turudića postoje ozbiljne bezbednosne prepreke, a ako on ipak bude izabran videćete šta će se dogoditi, poručio je hrvatski predsednik Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da sudija Ivan Turudić, koga je vlada predložila za glavnog državnog tužioca, ne sme biti izabran, da premijeru Andreju Plenkoviću daje dan-dva onog što se, kako je kazao, zove "benefit sumnje" da odustane od tog predloga.

Za izbor Turudića postoje ozbiljne bezbednosne prepreke, a ako on ipak bude izabran "videćete šta će se dogoditi", poručio je Milanović.

Milanović je novinarima u Dubrovniku rekao da zna neke stvari, a neke su, kazao je, zapisane.

Podsetivši da je bio i premijer, Milanović je rekao da u slučaju "tog tipa (Turudića) postoje ozbiljne bezbednosne prepreke", ali da dozvoljava da Plenković to ne zna.

"Bez obzira na to što je HDZ-ovac, čak bih i preko toga prešao. Za sada dajem Plenkoviću ono što se zove benefit sumnje, polazim od toga da možda ne zna. Pričekaću još koji dan u nadi da je ovo sve zabuna. Turudić to ne sme biti. Ako bude, svi ćemo videti šta će se dogoditi", naveo je Milanović.

Dodao je da puno zna, da je predsednik države i da će ići "korak po korak".

"Pričekaću još dan-dva", ponovio je Milanović.

Dodao je da su za Hitlera govorili da bar znaju na čemu smo, tako se, kaže, govori i za Turudića.

"Ovo je nešto što može zaustaviti samo Plenković. Polazim od toga da mu neke stvari nisu, kako on voli da kaže, prinete pažnji", naveo je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Dodao je da je Turudić odavno trebalo i da ne bude sudija.

"Imam duboka saznanja. Znam ono što je zapisano, što postoji. Inače bih stvari govorio na osnovu sećanja koje je precizno, ali ja imam jedno i drugo. Taj čovek ne može biti sudija. I te priče, ovaj i onaj mi je prijatelj, to je maskirovka. Radi se o najozbiljnijoj situaciji ove vrste od 1995. godine", rekao je Milanović.