Varhelji zabrinut: Odluka Prištine o ukidanju dinara doneta bez konsultacija

Evropska komisija je naročito zabrinuta zbog uticaja na škole i bolnice s obzirom da u ovom trenutku ne postoje alternative, naveo je evropski komesar za proširenje

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da Evropska komisija žali zbog toga što je odluka "kosovske" centralne banke o ukidanju dinara usvojena bez prethodnih konsultacija i izrazio zabrinutost za svakodnevni život Srba i ostalih zajednica na Kosovu i Metohiji.

"Komisija žali zbog toga što je ova odluka usvojena bez prethodnih konsultacija s obzirom na posledice koje ona može imati na svakodnevni život Srba i drugih zajednica na Kosovu. Komisija je naročito zabrinuta zbog uticaja na škole i bolnice s obzirom da u ovom trenutku ne postoje alternative", naveo je Oliver Varhelji na društvenoj mreži Iks.

Dodao je i da EK podržava jučerašnje saopštenje portparola visokog predstavnika, kao i da je primila k znanju odluku Centralne banke da dozvoli prelazni period.

"Komisija poziva Kosovo da osigura da ovaj tranzicioni period bude dovoljno dug da se pronađe rešenje putem pregovora u okviru dijaloga uz posredovanje EU", dodao je Varhelji.