Srbija i Balkan

Ukratko 2. februar: Upad u sve srpske enklave na KiM, Putin: Imamo moćnije oružje od NATO-a

Duško Arsić iz Matičana osuđen je u Prištini na 13 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina: "Pretili su mi da se povučem sa suđenja na koje sam krenuo za svoju imovinu. Da ću da zažalim. Nisam znao da ću biti optužen za ratni zločin", rekao je Arsić u završnoj reči
Ukratko 2. februar: Upad u sve srpske enklave na KiM, Putin: Imamo moćnije oružje od NATO-a© Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
  • Policija tzv. Kosova upala je u prepodnevnim satima u prostorije privremenih organa Goraždevcu, Osojanu i Vidanju i privela sedmoro ljudi, a u srpskom povratničkom selu upali su i u ambulantu i poštu. U obraćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Kurtijevi specijalci upadali u sve srpske enklave na KiM i maltretirali ljude, kao i da će Srbija tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog situacije na KiM.  
  • Najnovije rusko oružje je superiornije od oružja NATO-a i svih drugih država, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin iz Tulske oblasti gde se sastao sa učesnicima foruma "Sve za pobedu". On je istakao da je kapacitet strateških raketnih snaga Ruske Federacije popunjen do 95 odsto, dok je, kada je reč o pomorskim nuklearnim snagama, njihov kapacitet gotovo u potpunosti popunjen.
  • Osnovni sud u Prištini osudio je Duška Arsića iz Matičana kod Prištine na 13 godina zatvora zbog navodno počinjenog ratnog zločina. "Primoravali su me i pretili su mi da se povučem sa suđenja na koje sam krenuo za svoju imovinu. Da ću da zažalim. Nisam znao da ću biti optužen za ratni zločin", rekao je Arsić u završnoj reči na suđenju.
  • Srbija  brani centar Evrope od početka totalnog uništenja. Pitanje je da li je moguće u centru Evrope uništiti zemlju i temelj kulture jednog naroda ili se to može sprečiti na osnovu međunarodnog prava, činjenica, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Ruska zvaničnica izjavila je za RT Balkan da se Srbija, njen narod i političari bore se u najtežim uslovima, u trenutku kada se mešaju u njene unutrašnje poslove i obmanjuju.
  • U rudniku olova i cinka "Veliki Majdan" kod Ljubovije dogodila se nesreća u kojoj je život izgubio V. M (62). Do nesreće došlo je u drugoj smeni u jami rudnika prilikom transporta rude.
  • Apelacioni sud u Beogradu objavio je presudu po kojoj su okrivljeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije - Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice. Po oceni Apelacionog suda, i pored svih izvedenih dokaza, tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je utvrđeno ko je, kada i gde, kao što se navodi u dispozitivu optužnice, učestvovao u sačinjavanju prethodnog dogovora i plana za lišenje života vlasnika, direktora glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" Slavka Ćuruvije, a nije izveden nijedan dokaz u prilog navodima optužbe, da je takav nalog dat od strane NN lica "iz najviših struktura vlasti".
  • Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore na predlog novog ministra odbrane Dragana Krapovića smenio je načelnika Generalštaba pukovnika Aleksandra Pantovića. Razrešeni su i dosadašnji čelnik Direktorata za logistiku u Ministarstvu odbrane pukovnik Vladan Martić, kao i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje general major Rajko Pešić.
  • Oko 23.000 ukrajinskih vojnika ubijeno je ili je ranjeno tokom prošlog meseca, a za isti period uništeno je i više od 3.000 jedinica naoružanja, među kojima su nemački tenkovi "leopard", američko oklopno vozilo "bredli", lanseri sistema "patriot" i HIMARS, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa Oružanim snagama Rusije.
  • Nije poznato da se neko u svetu odazvao na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da se istraži obaranje ruskog aviona Il-76 kada je poginulo 65 ukrajinskih vojnika, kao i članovi posade i osobe u pratnji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
  • Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen sastao se u Sarajevu sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem. Prethodno O'Brajen je razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, koji u Republici Srpskoj nije priznat, a iz Ambasade SAD je saopšteno da je američki zvaničnik podržao aktivnosti nemačkog diplomate i nametanje njegovih odluka, odnosno primenu tzv. "bonskih ovlašćenja".
  • Bivši softverski inženjer američke Centralne obaveštajne agencija CIA Džošua Šulte, koji je otkrio najviše poverljivog materijala te agencije u istoriji, osuđen je na 40 godina zatvora. Šulte (35) je informacije otkrio Vikiliksu.
  • U Vašingtonu je održan tradicionalni godišnji Molitveni doručak, a predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na mir u svetu, pogotovo u Pojasu Gaze i Ukrajini. Među gostima na Molitvenom doručku, na specijalan poziv, bio je i generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Vladimir Božović.
  • Britanske mašinovođe su započele četvorodnevni štrajk na poziv sindikata "Aslef", koji udružuje mašinovođe više železničkih kompanija. Na ulice su izašli i poljoprivrednici i to u Holandiji, Belgiji, Grčkoj, Nemačkoj, Portugaliji, Španiji. 
  • Spor Vašingtona i Teksasa oko meksičko-američke granice nastavlja da eskalira, a američko društvo se sve ubrzanije deli i povodom pitanja imigracije. Nakon što je u pismu predsedniku Džozefu Bajdenu guverner Teksasa Greg Abot potvrdio nameru Teksasa da nastavi da se bori protiv "invazije migranata", još 24 države donele su zajedničku izjavu u kojoj su se pobunile protiv poteza Vašingtona.
image