Srbija i Balkan

Jevtić u Vašingtonu: Kurtijev režim hoće Srbima da ukine svaki element života na KiM

Tokom Jevtićevog sastanka sa kongresmenima i direktorkom poslova Stejt departmenta za Južnu i Centralnu Evropu dominantna tema bila odluka o ukidanju dinara gde se govorilo o svim posledicama te odluke Prištine
Jevtić u Vašingtonu: Kurtijev režim hoće Srbima da ukine svaki element života na KiM© Milos Tesic/ATAImages

Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je, tokom posete Vašingtonu, da je duboko razočaran i zabrinut onim što Priština radi i ocenio da je krajnje vreme da međunarodna zajednica učini nešto kako bi zaustavila Aljbina Kurtija u nameri da iseli preostali srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Jevtić boravi u zvaničnoj poseti Vašingtonu, gde je pored prisustva tradicionalnom Molitvenom doručku, imao sastanke u Kongresu i Stejt Departmentu, saopštila je pres služba gradonačelnika Štrpca.

Na sastanku sa kongresmenima Robertom Aderholtom, Džonom Mulinearom i Trejsi Menom, on je govorio o teškom položaju Srba na KiM kao rezultat politike aktuelnog režima u Prištini, koji svakodnevnim različitim akcijama i odlukama sprovodi proces proterivanja srpskog naroda sa KiM.

Kako se navodi, Jevtić je govorio i o posledicama dosadašnjih odluka tzv. Vlade Kosova sa posebnim akcentom na poslednju odluku o ukidanju dinara koja će biti direktan udar na egzistenciju srpskog naroda na Kosovu.

On je kongresmene na sastanku upoznao sa tim da su Srbi svakodnevno izloženi različitim vidovima pritisaka, da su hapšeni i pritvarani bez osnova, da im se oduzima imovina, te da se administrativno centralizuju svi procesi kako bi se onemogućilo upravljanje u opštinama u kojima su Srbi većina.

Rekao je, takođe, da se uzurpiraju resursi lokalnih samouprava, kao što je to slučaj sa ski centrom Brezovica, a poslednje akcije upada u zdravstvene ustanove i hapšenje zdravstvenih radnika, kako je rekao, najbolji su pokazatelj da se aktuelni režim u Prištini neće zaustaviti dokle god se Srbima ne ukine svaki element života na KiM.

image