Petković: Kurti demonstrira silu nad Srbima na KiM, sutra počinje procedura za hitnu sednicu SB UN

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da ohrabruje poslednje saopštenje američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, koji je prvi put jasno i direktno spomenuo napad na srpske institucije na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Srbija i srpski narod na KiM u izuzetno teškoj situaciji i da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokrenuo krizu koja sada vodi spirali nasilja na KiM gotovo svakoga dana.

Petković je za RTS rekao da je apsolutno neprihvatljiv način na koji Kurti demonstrira silu nad Srbima na KiM onemogućavajući im da prime penzije i socijalna davanja jer su četiri miliona dinara koje je Priština oduzela bili namenjeni za tu vrstu isplate.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da ohrabruje poslednje saopštenje američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, koji je prvi put sada jasno i direktno spomenuo napad na srpske institucije na KiM, te rekao da to mora da stane, kao i da Kurti i Svečlja vrate četiri miliona dinara koje su oteli od srpskog naroda na KiM.

"Važno je što se Amerika sada ovako direktno obratila, od kada je kriza krenula ovo je već treće njihovo saopštenje, različit je ton u odnosu na sva njihova prethodna saopštenja, pa se nadam da će preduzeti konkretne akcije o tom pitanju", istakao je Petković, te dodao da SAD ipak neće menjati svoju politiku prema tzv. nezavisnom Kosovu, ali da je o ukidanju dinara reakcija drugačija.

"Od trenutka kada je Priština donela odluku da se zabrani korišćenje dinara, videli smo na koji način se Aljbin Kurti, (ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj) Svečlja i ostali u Prištini obračunavaju sa srpskim narodom na KiM, posebno u Metohiji, gde su Srbi najranjiviji, gde su povratnici", rekao je Petković.

Komentarišući demoliranje pošte u Ugljaru, te hapšenje dvojice radnika i upravnice pošte u Goraždevcu, rekao je da će Srbija učiniti sve da Srbi u Goraždevcu i na svim drugim mestima primaju sve svoje prinadležnosti kao do sada.

"Srbija će tražiti vanredno zasedanje SB UN, sutra otpočinje proceduru"

Petković je rekao da i će Srbija zatražiti vanredno, hitno zasedanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, odnosno da sutra počinje proceduru time što će Misija Srbije u Njujorku podneti zahtev predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

On je za RTS rekao da je u februaru predsedavajuća Gvajana, koja je, nažalost, priznala samoproglaešnu nezavisnost Kosova.

Mi ćemo se boriti da dobijemo potrebnu većinu glasova kako bi ta sednica bila održana, a razlog zbog čega tražimo vanredno zasedanje SB UN je taj što svojim postupcima, eskalatornim aktima nasilja iz dana u dan, Aljbin Kurti vrši etničko čišćenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"To se pravno u konvencijama kaže stvara nepodnošljive uslove života i namerno podvrgava Srbe takvim uslovima da oni ne mogu da opstanu na KiM, već traže izlaz, naročito na prostoru centralne Srbije", rekao je Petković.

Podsetio je da je od trenutka izbijanja svih ovih kriza u poslednjih godinu dana više od 14 odsto Srba već napustilo prostor KiM i otišlo u pravcu centralne Srbije.