Srbija predala zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na KiM

Zahtev je predat u Misiji Gvajane i to političkom savetniku u misiji ove države, koja je predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Ambasador Srbije pri Misiji UN Nemanja Stevanović predao je u 16 časova po srpskom vremenu, odnosno u 10 časova po istočnoameričkom vremenu zahtev Republike Srbije za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Zahtev je predat u Misiji Gvajane i to političkom savetniku u misiji ove države, koja je predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U njemu se navodi da je na teritoriji KiM, koja se po Povelji UN, Rezoluciji 1244 i drugim pravilima međunarodnog prava nalazi u sastavu Srbije, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

"Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru KiM, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora", navodi se, između ostalog, u zahtevu.

Da bi se sednica održala potrebna je većina glasova, odnosno devet od 15. U trenutnom sastavu SB UN, šest država nije priznalo nezavisnost tzv. Kosova, a devet jeste.