Britanija šalje Ukrajini helikoptere koje više ni sama ne koristi

Britanska mornarica prestala je da koristi "Si king" helikoptere pre četiri godine

Velika Britanija će Ukrajini poslati tri helikoptera modela "Si king", što predstavlja prvu isporuku letelica sa posadom koju je London dostavio Kijevu od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Britanski ministar odbrane Ben Volas je isporuku helikoptera najavio u Oslu, gde je sa svojim saveznicima razgovarao o vojnoj podršci Kijevu.

On je rekao da su ukrajinski vojnici u Britaniji prošli obuku za upravljanje i održavanje tih letelica, za koje se navodi da će biti upotrebljivane u izviđačkim i spasilačkim misijama.

Jedan helikopter već je stigao u Ukrajinu, prenose britanski mediji.

Volas je takođe napomenuo da će Britanija obezbediti Ukrajini dodatnih 10.000 granata za neodređene tipove artiljerije.

"Mi smo nepokolebljivi u pružanju podrške Ukrajini", citirao je "Tajms" Volasa, koji je dodao da će nova pošiljka vojne opreme "pomoći Ukrajini da osigura zemlju koju je povratila od Rusije tokom poslednjih nedelja".

Stara oprema za Kijev

"Si king" britanska je verzija američkog helikoptera "Sikorski S-61", i prvi put je poletela 1969. godine. Primarna namena tog modela helikoptera jeste bila borba protiv podmornica, ali je takođe korišćen u izvidnicama i transportu kopnenih snaga. 

Britanska mornarica prestala je da koristi "Si king" helikoptere 2018. godine.

Podsetimo, britanski premijer Riši Sunak prošle nedelje je najavio novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 50 miliona funti (58 miliona evra), koji uključuje i 125 protivvazdušnih topova.

Velika Britanija je prethodno obećala da će Kijevu poslati još dronova, dok su SAD poslale Ukrajini 20 helikoptera "MI-17" iz sovjetske ere.

Poljska je u martu ponudila da Ukrajini pokloni borbena 23 aviona "MIG-29", što predstavlja celokupnu, ako SAD Varšavi obezbedi istu količinu svojih aviona. Vašington je, međutim, odbio taj zahtev. SAD su takođe do sada odbijale da Kijevu šalju naprednije avione, poput modela "F-16". 

Moskva je u više navrata pozivala Zapad da prestane sa slanjem oružja u Ukrajinu, uz tvrdnje da to samo produžava konflikt i sve što on podrazumeva.