Srbija i Balkan

Ko predsedava konstitutivnoj sednici: Čuveni matematičar i unuk Slobodana Miloševića

Ukoliko najstariji narodni poslanik ne može, ili ne želi da predsedava sednici Narodne skupštine, to će učiniti sledeći najstariji prisutni narodni poslanik, a to je Nada Macura iz Srpske napredne stranke
Ko predsedava konstitutivnoj sednici: Čuveni matematičar i unuk Slobodana Miloševića© M.K./ATAImages

Konstitutivna sednica Narodne skupštine počinje danas u 10 časova, njom će kao najstariji poslanik predsedavati matematičar Stojan Radenović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", a njemu će u radu pomagati najmlađi poslanici.

Ukoliko najstariji narodni poslanik ne može ili ne želi da predsedava sednici Narodne skupštine, to će učiniti sledeći najstariji prisutni narodni poslanik, a to je Nada Macura iz Srpske napredne stranke.

Najmlađi narodni poslanici su: Aleksandar Đukić (SNS), Marko Milošević (SPS), Slavica Škrbić (Nada), dok još uvek nije sigurno hoće li Nastasja Baković (SPN) pomagati u radu tokom konstitutivne sednice.

Ko je Stojan Radenović?

Radenović je rođen 1948. u selu Dobra Voda kod Leskovca. Do 1979. je bio profesor u Četrnaestoj gimnaziji, da bi potom doktorirao i naredne dve decenije predavao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Od 2000. godine je radio na Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde je dočekao i penziju. Sa 65 domaćih i preko 150 stranih koautora objavio je oko 400 radova u međunarodnim časopisima, od čega je više od 200 časopisa sa SCI liste.

Šira javnost čula je ime profesora Stojana Radenovića 2015. godine kada je svrstan među 100 najuticajnijih naučnih umova u oblasti matematike na listi koju objavljuje kompanija "Tomson Rojters".

Posle toga, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio mu je srebrnu medalju za izuzetne zasluge u oblasti naučne i prosvetne delatnosti, povodom Dana državnosti 2016. godine. Tadašnji rektor BU Vladimir Bumbaširević rekao je da je upravo Radenović zaslužan za skok Beogradskog univrziteta na Šangajskoj listi.

Radenović je nakon toga počeo da svoje radove potpisuje za Univerzitet u Saudijskoj Arabiji, da bi se na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića vratio Beogradskom univerzitetu.

Ime Marka Miloševića, unuka Slobodana Miloševića, privlači najviše pažnje među imenima najmlađih koji će pomagati u radu konstitutivne sednice.

Milošević je rođen 1999. godine, a bio je je bio treći nosilac liste koalicije okupljene oko SPS-a na parlamentarnim izborima 2023.

On je završio 2021. godine osnovne akademske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na istom fakultetu Milošević 2022. godine upisuje master akademske studije, međunarodnopravni modul.

Nakon završetka master studija, 2023, upisuje doktorske studije, međunarodnopravne uže naučne oblasti, takođe na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Milošević se sa 18 godina priključio Socijalističkoj partiji Srbije, koju je osnovao njegov deda.

U svom prvom intervjuu kao član SPS-a, on je izjavio da mu je politika nanela veliko zlo, ali da je u SPS ušao zbog njegovog dede koji će za njega uvek biti junak. Ujedno, njegov deda Slobodan Milošević mu je i omiljeni političar.

Što se tiče Nastasje Baković, još se ne zna hoće li najmlađa poslanica SPN pomagati u predsedavanju konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije.

Kako je ona rekla u intervjuu za "Danas", o tome da li će učestvovati u predsedavanju konstitutivnom sednicom odlučiće sa partnerima sa liste "Srbija protiv nasilja".

Prema Poslovniku Narodne skupštine, predsedavajućem u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na dnevnom redu prve sednice je potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela, kao i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata narodni poslanici polažu zakletvu čiji tekst glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

image