Srbija i Balkan

RT Balkan saznaje: Novim poslanicima predat predlog o pridruživanju Srbije BRIKS-u

Rezolucijom se izražava puna spremnost za pokretanje širokog društvenog dijaloga o prednostima i manama članstva u BRIKS-u
RT Balkan saznaje: Novim poslanicima predat predlog o pridruživanju Srbije BRIKS-u© Григорий Сысоев - РИА Новости / ltummy - stock.adobe.com

Tek što je konstituisan nov skupštinski saziv, u Skupštinu je danas stigao predlog rezolucije o pridruživanju Srbije BRIKS-u.

Poslanici Pokreta Socijalista Đorđe Komlenski i Bojan Torbica predali su danas zahtev da ovaj nacrt bude uvršten u skupštinsku proceduru.

Podsetimo, ova dva poslanika istovetan predlog predali su Skupštini u avgustu prošle godine, ali je saziv u međuvremenu raspušten zbog vanrednih izbora, pa se nacrt nije našao pred poslanicima.

Iako su deo vladajuće koalicije, predlog rezolucije je njihov lični potez i nije nastao u dogovoru sa ostalim kolegama iz vlasti.

"Iskreno, ne bismo ga pokretali da se ne nadamo da će, ako ništa drugo, pokrenuti ozbiljan dijalog o tome da je BRIKS daleko ozbiljnija alternativa evropskom putu", rekao je tom prilikom Komlenski za RT Balkan.

Rezolucijom se izražava puna spremnost za pokretanje širokog društvenog dijaloga o prednostima i manama članstva u BRIKS-u i da se ispune neophodni kriterijumi i uslovi koji su utvrđeni na 15. samitu organizacije u Johanesburgu.

Rezolucijom se, takođe, obavezuje predsednik Skupštine da raspiše referendum na kome bi građani odlučili o definitivnom obliku političko-ekonomskih integracija.

image