Nacrtom Rezolucije EP traži zamrzavanje pretpristupnih sredstava za Srbiju?

Poslanica Zelenih kaže da je EU već pokazala da sredstva može da zamrzne Mađarskoj, te da isto može da se desi i Srbiji

Nacrtom rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, zatražiće se i zamrzavanje pretpristupnih sredstava za Srbiju, rekla je za N1 Gvendolin Delbos Korfild iz kluba poslanika Zelenih, koja je dodala da će dokument biti "snažan" i sa "vrlo oštrim rečima".

"Zaista smo otišli daleko jer smo zabrinuti i ogromne su kritike i jedinstven stav iza toga. Mi smo već pokazali da možemo da zamrznemo sredstva drugim zemljama. U poslednje vreme i Mađarskoj koja je članica EU su ta sredstva zamrznuta, pa to može da se desi i zemlji koja želi da pristupi zajednici", navela je ona.

Delbos Korfild je potvrdila da se u nacrtu Rezolucije traži međunarodna istraga i da komisija napravi jasan izveštaj o situaciji kakva je bila tokom izbora u Srbiji i o navodnim neleguralarnostima koje su posmatrači primetili.

Istakla je da optužbe o neregularnosti izbora postoje, poput seljenja birača i dovoženja iz različitih delova Srbije i drugih zemalja u Beograd, i da se mora obezbediti da se one ispitaju.

"Pominjemo i činjenicu da je previše prostora u medijima dato vladajućoj partiji i nedovoljno opoziciji, odnosno jedva da im je i dato prostora. Pominje se ogromna propaganda. Mi se nadamo da će biti više srazmernosti u izveštavanju. Eventualno da bude novi zakon o elektronskom medijima koji već postoji, ali se nedovoljno primenjuje. Nadzrno telo za medije nije radilo svoj posao i mi smo u Rezoluciji tražili da se zakon efektivno primenjuje", rekla je Delbos Korfild, inače pripadnica partije koja je u jeku predizborne kampanje u Srbiji, u Bundestagu ugostila pripadnike prozapadne Srbije protiv nasilja.

Upravo ova lista zatražila je od Evropskog parlamenta da raspravlja o regularnosti srpskih izbora.

Radomir Lazović, sa te izborne liste, nazvao je to gostovanje u Bundestagu "simboličnim događajem koji govori o tome da članovi nemačke vlade u nama vide partnere za budućnost Srbije i što je još važnije da Aleksandar Vučić nije jedina adresa sa kojom se razgovara".

Delbos Korfild osvrnula se i na kritike iznete na račun premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića zbog, kako N1 kaže "napada na posmatrače i neke od evroposlanika".

"Poslanici u EP imaju instituciju iza sebe da ih brani, mi smo zabrinuti za demonstrante i ljude koji su se masovno okupili na ulicama sa zahtevima za bolje izbore i demokratiju i na koji način se policija odnosila prema njima. Videli smo da je bilo nasilja i to je nešto što nas brine", kaže evroposlanica, ne precizirajući da li pritom misli na nasilne pokušaje upada u Skupštinu Grada.

Evroposlanica kaže i da ne očekuje pritiske u vezi sa eventualnim izmenama Nacrta rezolucije, a za Vučića i srpsku vlast presuđuje da su "jednostavno prešli crtu".

"Za to nema podrške u EP. Mi smo jednoglasni i čvrsti u svom stavu i sada je ljudima jednostavno dosta onog što se dešavalo. Ako bude dokazano ono što se dešavalo na izborima, to bi bilo na nivou onoga što se dešava u zemljama u kojima demokratije nema. To nas plaši i ne bi smelo da bude slučaj u zemlji koja želi da se pridruži EU. Ovog puta niko u EP neće oklevati da vladajućoj stranci u Srbiji kaže šta se sve dešavalo", rekla je ona.