Srbija i Balkan

Verifikacija potpisa Srba do daljnjeg: Ne nazire se kraj vladavini Hetemija, Zećirija, Pecija i Atića

Niko ne zna kada će verifikacija potpisa biti završena, nema naznaka ni da li će doći do referenduma za koji – "ne postoji zakonski okvir", a u sve može da se umeša i ustavni sud
Verifikacija potpisa Srba do daljnjeg: Ne nazire se kraj vladavini Hetemija, Zećirija, Pecija i Atićawww.globallookpress.com © Chris McGrath / Staff

Portparol Centralne izborne komisije tzv. Kosova Valjmir Elezi izjavio je da je u toku provera potpisa Srba iz peticije za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Elezi je u izjavi medijima rekao da "ne zna kada će proces verifikacije potpisa iz peticija biti okončan", odnosno da će "proces potrajati zato što su podaci dostavljeni u fizičkom obimu".

"Po završetku provere prikupljenih potpisa pripremićemo izveštaj  za svaku opštinu i obavestiti ministarstvo, predsednike skupština opština, načelnike opština i inicijatorske grupe", rekao je Eljezi.

Potpisi iz peticije za smenu gradonačelnika Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice koji su izabrani sa po par stotina glasova na aprilskim izborima prošle godine, a koje su prikupile inicijatorske grupe i koji su zatim dostavljeni predsednicima opština, predati su Centralnoj izbornoj komisiji tzv. Kosova 25. januara ove godine.

Provera potpisa u CIK-u Kosova, za koju se ne zna kada će biti završena, samo je jedan od koraka u veoma komplikovanoj proceduri za smenu gradonačelnika i raspisivanje novih lokalnih izbora na Severu koja je propisana uputstvom vlade tzv. Kosova.

Sledeći korak u procesu za smenu gradonačelnika, ako i kada CIK obavi verifikaciju svakog potpisa pojedinačno, jeste referendum koji mora biti organizovan u roku od 45 dana, i na kome bi za smenu gradonačelnika, da bi bio validan, "za" moralo da glasa 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa u određenoj opštini. Posle toga rezultat se šalje predsednici tzv. Kosova koja ima rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Sam referendum već u ovom trenutku je pod velikim znakom pitanja, a predsednik SO Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin, odmah pošto su prikupljeni glasovi za peticiju, izjavio je kako "zakonski okvir za referendum na Kosovu uopšte ne postoji".

Po najavi Ugljanina, pošto nema okvira za referendum, "sigurno je da će CIK skupštini republike Kosovo dostaviti na glasanje zakon o referendumu, onda zakon ide na potpis predsednici Kosova, pa tek onda ide referendum kao i raspisivanje izbora u četiri opštine na Severu".

Još jedna začkoljica u procesu smene gradonačelnika, ako se do referenduma i dođe, jeste i tvrdnja upućenih da "broj birača u četiri opštine na severu KiM prema kosovskom registru nije realan, odnosno, u tom registru je, po nekim procenama, oko 10.000 birača više nego u srpskom biračkom spisku, pa će, da bi se preskočio prag od 50 odsto plus jedan birač "za" smenu, biti potrebno mnogo više glasova nego što bi inače trebalo.

Dalje, postoji realna mogućnost da u bilo kom trenutku procesa, ustavni sud tzv. Kosova oceni da je administrativno uputstvo koje je izdala Kurtijeva vlada – neustavno, a to bi značilo obustavljanje procesa.

Po mišljenju političkog analitičara Dorajeta Imerija, ovakvom dinamikom, ove godine neće biti vanrednih izbora na severu Kosmeta, a univerzitetski profesor Mazljum Baraljiju u izjavi za medije procenio je da proces verifikacije potpisa može da potraje i nekoliko meseci.

Inače, gradonačelnici opština Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić, Izmir Zećiri, Erden Atić, Iljir Peci i Ljuljzim Hetemi, nisu u ranijim izjavama bili skloni ideji da podnesu ostavke i time ubrzaju proces raspisivanja izbora na kojima bi učestvovali Srbi. Za sada se kraj njihovoj vladavini u opštinama u kojima su Srbi apsolutna većina ne nazire.

image