Šta piše u konačnom nacrtu rezolucije EP: Pretnje i ucene međunarodnom istragom, prekid finansiranja

EP smatra da se ne može tvrditi da su izbori 17. decembra 2023. održani u pravednim uslovima

U usaglašenom tekstu rezolucije o kojoj će poslanici Evropskog parlamenta glasati sutra, poziva se na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na izborima koji su održani 17. decembra 2023. u Srbiji.

Takođe, u dokumentu se navodi da bi EU mogla da obustavi finansiranje Srbiji ukoliko vlasti u Beogradu ne budu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke, ili ako istraga pokaže da su srpske vlasti bile direktno umešane u izbornu krađu.

Evropski parlament, u konačnom nacrtu rezolucije, izražava žaljenje zbog toga što su srpski parlamentarni i lokalni izbori odstupili od međunarodnih standarda i opredeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore, zbog, kako se navodi, uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane zvaničnika kako bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost.

EP smatra da se ne može tvrditi da su izbori održani u pravednim uslovima, i uznemiren je izveštajima o široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji.

Mekalister: Dug put za ulazak u EU pred Srbijom 

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je da je Evropska unija u procesu proširenja na Zapadnom Balkanu grešila i da nije ispunila svoja obećanja, ali i ocenio da Srbija poslednjih godina nije uopšte napredovala na putu evrointegracija.

Mekalister je ponovo zatražio istragu optužbi za izbornu krađu na decembarskim izborima i ocenio da je pred Srbijom još "dug put" do mogućeg ulaska u Evropsku uniju.

"Države Zapadnog Balkana su iz sasvim različitih razloga postigle premali napredak u procesu reformi. Sa druge strane, EU je davala obećanja koja zatim nisu ispunjena", rekao je Mekalister danas za nemačku televiziju Velt.

"Pogledajte na primer Severnu Makedoniju, koja je kandidat za članstvo u EU od 2005. godine", rekao je Mekalister objašnjavajući da je ta zemlja pod pritiskom Grčke 2019. promenila ime, ali da pristupni pregovori sa EU, suprotno tadašnjim obećanjima ni do danas nisu otvoreni.

"Kao Evropska unija ne smemo sebi da dozvolimo takve sive zone u politici proširenja", rekao je šef Spoljnopolitičkog odbora EP (AFET).

Mekalister je oštro komentarisao situaciju u Srbiji, rekavši da ona poslednjih godina nije postigla nikakav napredak u procesu evrointegracija.

"Potrebna je temeljita istraga decembarskih parlamentarnih izbora. Osnovu za to predstavljaće finalni izveštaj Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju", rekao je Mekalister.

On je dodao da Evropski parlament od Srbije "traži i značajan napredak u borbi protiv korupcije, u oblasti medijskih sloboda, u jačanju parlamentarne opozicije i u poštovanju principa vladavine prava".

"Srbija mora da harmonizuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU - uključujući i politiku sankcija. Pred tom zemljom je do eventualnog ulaska u EU još dug put", ocenio je Mekalister.