Srbija i Balkan

Milivojević: Predlog rezolucije EP politički pokušaj da se Srbija diskredituje

Iako rezolucija nema obavezujući karakter, ona "lobira" za dodatne pritiske na Srbiju, ističe diplomata
Milivojević: Predlog rezolucije EP politički pokušaj da se Srbija diskreditujeGetty © Photo by Thomas Lohnes/Getty Images

Konačan predlog rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o situaciji u Srbiji posle izbora najoštriji je dosad jer se u njemu traži da se Srbija kazni na direktan način uskraćivanjem sredstava EU, kao i da se sprovede istraga u jednoj suverenoj državi, što je neprihvatljivo za Srbiju, ističe diplomata Zoran Milivojević.

Iako su se poslanici različitih grupacija EP dogovorili oko zajedničkog predloga rezolucije o situaciji u Srbiji, upitno je da li će rezolucija proći u institucijama EU, jer bi to, po Milivojevićevim rečima, značajno udaljilo Srbiju od pristupnih pregovora, ali i dovelo u pitanje interes EU koji se odnosi na region, kao i na druga pitanja, poput dijaloga oko KiM.

"Rezolucija sadrži nešto što do sada nije bila praksa, posebno sa ovim zahtevom da se formira istražna komisija i da se vrše istraživanja u jednoj suverenoj državi, što je po pravilu neprihvatljivo. Iako ne verujem da će to proći, ipak odražava politički pokušaj da se Srbija diskredituje", naveo je Milivojević.

Dodao je da je rezolucija rezultat angažovanja isključivo jedne grupacije stranaka i njihovih predstavnika u Evropskom parlamentu.

"To su grupacije koje su već oštro nastupile i u vezi s izborima, to su socijalisti, liberali i zeleni, uz svojevrsnu podršku stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona. Prema tome, to je nastavak pritisaka koji traju od kraja izbora i oni će se nastaviti. Međutim, pitanje je da li će to zaživeti na nivou institucija i pitanje je u kojoj meri nastupi evroparlamentaraca odražavaju politike zemalja članica. Jer evropski parlamentarci nisu deo njihovih parlamenata i nisu deo njihovih političkih struktura", istakao je Milivojević.

Na pitanje da li rezolucija može da donese praktične posledice Srbiji, diplomata pojašnjava da ona nema obavezujući karakter, ali da stvara politički ambijent za pritisak i da "lobira" za dodatne pritiske na Srbiju

image