Srbija i Balkan

Hrvatski poslanik: Da obučavamo Ukrajince? To je bildovanje Plenkovićevih mišića u EU

Poslanik Marijan Pavliček je poručio da inicijativa o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj predstavlja "crtanje mete na čelu" i da ova zemlja tako postaje "opravdana meta Rusije"
Hrvatski poslanik: Da obučavamo Ukrajince? To je bildovanje Plenkovićevih mišića u EUwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Izjalovile su se nade hrvatskog ministra odbrane Marija Banožića da u Saboru postoji dvotrećinska većina za odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kao i da će njegov zahtev "proći" i uprkos odbijanju predsednika Zorana Milanovića da se o tome izjasni.

Jer poslanici ipak nisu mogli da postignu konsenzus oko ovog pitanja, a uz to,uopšte nisu delili ni ministrov entuzijazam o opravdanosti ove inicijative.

Arsen Bauk, poslanik SDP-a je, kako prenosi Tanjug, zapretio čak i krivičnom prijavom koju će, ako takav zahtev dođe u parlament "morati da podnese protiv nekoga zbog podrivanja ustavnog poretka".

"Ta odluka ne može doći u Sabor, jer za to Sabor nije nadležan", naglasio je on.

Bauk je pojasnio i da Ustav ove zemlje jasno i nedvosmisleno propisuje da je za slanje hrvatskih vojnika na vežbu i obuku, kao i za dolazak vojnika drugih država na vežbu i obuku u Hrvatsku, nadležna vlada i to uz saglasnost predsednika.

Zato, kako je poručio- neka se o tome dogovore premijer Andrej Plenković i predsednik Milanović.

Poslanik Socijaldemokrata Franko Vidović podsetio je da su ministri spoljnih poslova i odbrane otišli u Brisel a da o tome Milanovića nisu konsultovali. A baš je Milanović, kako on tvrdi, taj koji bi sa vladom trebalo da učestvuje u kreiranju spoljne i odbrambene politike.

Zbog toga je, kaže, crveno svetlo koje je predsednnik pokazao zahtevu ministra odbrane- potpuno utemeljeno.

Za predstavnika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka inicijativa o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj predstavlja "doslovno crtanje mete na čelu".

Tako se dodao je, ugrožava sigurnost hrvatskog naroda, jer onda, kako naglašava, Hrvatska postaje "opravdana meta Rusije" jer bi imala vojsku koja je u oružanom sukobu.

Poslanik iz redova stranke "Most" Nikola Grmoja upozorava da se još uvek i ne zna radi li se tu o obuci pirotehničara, tehničkog osoblja ili o nekom drugom.

"Ako bi sve zemlje Evropske unije i NATO saveza išle u tom smeru, naravno da bismo onda i mi to podržali. Ali ako je Hrvatska tu jedina uz tek nekoliko drugih zemalja, to onda nema nikakvog smisla. To je onda samo bildovanje Plenkovićevih mišića unutar struktura Evropske unije. Na to sigurno nećemo pristati", ističe Grmoja.

image