Tužilac oslobodio Bajdena optužbi, pa ga prozvao: Stariji čovek sa lošim pamćenjem

"Moje pamćenje je sasvim dobro. Stariji sam čovek i znam šta radim", odgovorio američki predsednik

Za američkog predsednika Džozefa Bajdena slučaj neadekvatnog rukovanja poverljivim dokumentima prilikom odlaska sa mesta potpredsednika Sjedinjenih Država 2017. godine zaključen je, ali je izgleda sam zaključak istrage ostao u drugom planu, dok su se tvrdnje specijalnog tužioca Roberta Hura našle u Bajdenovom fokusu.

Pre svega - one koje se tiču njegovog sina Boa (46), preminulog od tumora mozga.

Bajden je kritikovao navode specijalnog tužioca Hura da se američki predsednik ne seća kada je njegov sin Bo preminuo, pominjući njegove probleme u pamćenju.

"Kako se usudio da učini tako nešto? Kada mi je postavljeno to pitanje u sebi sam pomislio da ih se ne tiče tako nešto", rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući, prenosi En-Bi-Si njuz.

Bajden je naglasio da ga pamćenje baš dobro služi.

"Moje pamćenje je sasvim dobro. Stariji sam čovek i znam šta radim", istakao je američki predsednik.

Tužilac Robert Hur rekao je da je odlučio da ne podiže optužnicu zato što je Bajden sarađivao u istrazi i zato što bi verovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja.

"Razmatrali smo i to da bi se, na suđenju, gospodin Bajden poroti verovatno predstavio - kao što je to bio slučaj kad smo mi razgovarali sa njim - kao simpatični, dobronamerni stariji čovek sa lošim pamćenjem", napisao je Hur.

Ova izjava mogla bi da izazove dodatne probleme za 81-godišnjeg Bajdena koji pokušava da ubedi birače da nije previše star da dobije još jedan četvorogodišnji mandat.

Novi gafovi starog predsednika

Da ne može baš da se pohvali moždanom vitalnošću, može se videti iz njegovog poslednjeg nastupa, kada je na konferenciji za štampu, sazvanoj posle objavljivanja izveštaja sa ciljem da bi objasnio da je s njegovim mentalnim stanjem sve u redu, pobrkao je lidere Egipta i Meksika, tj. egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija nazvao je "predsednikom Meksika".

"Mislim da, uh... Kao što znate, u početku predsednik Meksika Sisi nije želeo da otvori kapiju kako bi dozvolio da humanitarni materijal uđe. Razgovarao sam sa njim i ubedio ga da otvori kapiju", rekao je Bajden.

Koji dan pre toga američki predsednik razgovarao je i sa mrtvim kolegama.

Predsednik SAD Džozef Bajden je na predizbornom događaju u Las Vegasu pomešao francuskog predsednika Emanuela Makrona s nekadašnjim liderom Francuske Fransoa Miteranom, koji je umro 1996. godine, ali i Nemačku sa Francuskom.

"Odmah pošto sam izabran, otišao sam na ono što zovu sastanak G7 gde su i svi NATO lideri. Bio sam na jugu Engleske, seo sam i rekao: 'Amerika se vratila', i Miteran iz Nemačke, mislim iz Francuske, pogledao me je i rekao, rekao: 'Znaš, zašto... na koliko si se vratio?'", izjavio je Bajden.

Bela kuća je kasnije objavila ispravku u kojoj je Miteranovo ime precrtano i zamenjeno imenom aktuelnog predsednika Francuske Emanuela Makrona, prenosi "Hil".

Zatim je napravio još jedan gaf - pomešao je imena evropskih političara, rekavši da je 2021. godine komunicirao sa bivšim nemačkim kancelarom Helmutom Kolom, koji je preminuo 2017. godine.