Žene protestovale u Kosovskoj Mitrovici: Dosta je života u getu!

Hiljade žena je došlo na miting šetajući u dugoj koloni, noseći veliku srpsku zastavu na kojoj je bila ispisana poruka: "Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta"

Hiljade žena, majki i devojaka sa severa Kosova i Metohije, iz krajeva južno od Ibra, protestovale su danas popodne na Trgu braće Milić, na jednom od najvećih skupova ikada viđenih  u Kosovskoj Mitrovici, tražeći od međunarodne zajednice mir, slobodu, bezbrižno detinjstvo za svoju decu, njihovo mirno odrastanje.

Protest je održan pedesetak metara od glavnog mosta na Ibru, a žene su na miting došle u dugoj koloni koja je u jednom trenutku ispunila šetalište između spomenika knezu Lazaru i glavnog mosta na Ibru, noseći veliku srpsku zastavu na kojoj je bila ispisana poruka:"Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta".

Druge učesnice protesta nosile su transparente na kojima je pisalo: "Kurti, decu ti neću dati!", "Zašto Kurtiju da plaćamo harač?", "Neću da moja deca žive u strahu" isl.

Nedaleko od mesta na kome je održan protest, na samom mostu preko Ibra, sve vreme bilo je više pripadnika međunarodnih snaga ali i tzv. Kosovske policije, koji su posmatrali događaj.

Došlo vreme da se više ne može ćutati

Govorile su Gordana Savić, lekar iz Kosovske Mitrovice, Svetlana Radosavljević, majka četvoro dece, učiteljica iz mesta Lešak kod Leposavića, Ana Vuković iz Zvečana koja je rodila jedanaestoro  dece, Svetlana Stević, upravnica Narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji.Pročitana je i poruka međunarodnoj zajednici na engleskom jeziku.

Protest je počeo pesmom "Samo da rata ne bude", uz dečje glasove bilo je mnogo očiju punih suza.

"Dođe vreme kad se više ne može ćutati. Dođe vreme kad svaka od nas mora dići glas u borbi za slobodu, za miran život, za našu decu", rekla je jedna od žena koja je govorila na protestu.

"Ne želimo da živimo u getu, da našu decu odgajamo u ovakvim uslovima. Poruka jeste da mi želimo mir,  slobodu i bezbrižno detinjstvo za našu decu. Ovde se deca rađaju, rastu, kreću u školu uz zvuke sirena. Naša poruka međunarodnoj zajednici, KFOR-u, EULEKS-u, UNMIK-u je jednostavna, molimo ih da pomognu, da nešto učine, poručujemo im da naša deca nisu različita, naša deca su ista kao i njihova", reči su Gordane Savić.

Učiteljica Svetlana Radosavljenić ispričala je kako njeni đaci na časovima likovnog crtaju puške, a kako ona ne želi deci da tumači šta znače reči: miting, barikade, protesti, kako izgleda život u stalnom grču i strahu.

"Samo mi, žene, znamo koliko brinemo, koliko smo samo molitvi uzneli Gospodu, koliko uzdaha za miran život naše dece, za njihovo bezbrižno detinjstvo, odrastanje", rekala je ona.

Ana Vuković dočekana je na trgu velikim aplauzom, sa velikim poštovanjem.

"Molim međunarodnu zajednicu i ambasadore da spreče Kurtija da ovde pravi novi haos. Nama ženama, majkama, ne preostaje ništa drugo nego da se kao lavice borimo za našu decu ovde na Kosovu i Metohiji, za njihov miran život, bezbrižno detinjstvo", rekla je Ana.

Svetlana Stević koja vodi narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji prenela je zahvalnost Srbiji koja pomaže, stoji iza svog naroda na KiM.

"Odavde šaljemo poruku mira i molitvu Gospodu da nas spasi i sačuva od svakog zla, poruku svih majki koje širom Kosova rađaju Srpčad. `Odavde nema nazad", rekla je Svetlana.

Tijana Nedeljković iz severnog dela Kosovske Mitrovice došla je na protest sa suprugom Nemanjom i troje dece – Mašom, Stašom i Veljkom. Kaže da je teško gajiti troje dece na KiM, teško je boriti se svaki dan, teško je brinuti za njihovu bezbednost.

"Ja samo želim da moja deca rastu u miru, bezbrižno, kao i sva druga deca u svetu", kaže Tijana.

Priča o strahu koji je obuzme kada u gradu krenu sirene, kad uplašena  trči po decu u vrtić, dok suprug odlazi na protest da se bori za miran život, bez sirena i svakodnevne panike.

"Ne ostaje nam ništa drugo nego da se borimo, da čuvamo ovo što imamo, jer, drugo nemamo", kaže Tijana.