Srbija i Balkan

Dačić: Srbija postigla tri velika uspeha na sednici SB UN

Ceo svet je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da čuje da je glavni Kurtijev cilj da protera Srbe sa Kosmeta, ističe šef srpske diplomatije
Dačić: Srbija postigla tri velika uspeha na sednici SB UN© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Reagujući na sinoćnu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je to sednica koja je zakazana na naš zahtev i hitno, kao i da smo se izborili da bude otvorenog tima, a da je ceo svet od predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da čuje da je glavni Kurtijev cilj da protera Srbe sa Kosmeta. 

"Sve mere koje Kurti preduzima na Kosovu i Metohiji, preduzima ih da bi stvorio uverenje kod Srba da više tamo ne mogu da žive i da se isele u centralnu Srbiju", rekao je Dačić. 

Ministar spoljnih poslova Srbije je dodao da je otvorena sednica doprinela tome da se svi upoznaju sa onim što kaže naš predstavnik.

"Zato je bilo bitno da to njegovo izlaganje bude sveobuhvatno, odnosno da predstavi jasnu sliku kakva je situacija na Kosovu i Metohiji i šta su glavni problemi. Mi nekad krećemo od pogrešne pretpostavke, da svi prate šta se dešava na KiM i da znaju u čemu se radi. Kada pogledate sastav i zemlje članice Saveta bezbednosti, shvatite da treba da im napravite određeni uvod u situaciju i da im skrenete pažnju na neke tačke koje nemaju u fokusu", objasnio je Dačić za TV Pink.

Kako je rekao, Vučićev govor je bio izvanredan.

"Zašto? Zato što je bio argumentovan, oštar i odmeren. Onakav kakav treba da bude u ovoj prilici. On je jasno ukazao na to ko je glavni krivac, a glavni krivac je Kurti, to jest njegova politika u prethodnim godinama. Njegova politika je pokazala da on živi na incidentima i da je pretnja miru i stabilnosti", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sada je novi problem dinar na Kosmetu, a mnogi zaboravljaju na izbore na severu Kosmeta.

Takođe, kako naglašava, Brisel pojačava pritisak na Srbiju formalnim predlogom da se i delovi Ohridskog sporazuma, sa kojima se Beograd nije saglasio, uključe u pregovarački okvir o članstvu u Evropskoj uniji.

"Imate sad pokušaj da se kroz Evropsku uniju i poglavlje 35 uvede obaveza Srbiji da, ako želi da postane članica, mora da ima takozvanu punu implementaciju Ohridskog sporazuma i onog dela sporazuma sa kojim se ona nije saglasila. Srbija nije potpisala Ohridski sporazum, usmenom izrekom predsednika Srbije se ogradila od određenih formulacija koje navode na to da je to neka vrsta priznanja Kosova i da smo mi saglasni da 'Kosovo' postane članica UN i drugih međunarodnih organizacija", kazao je Dačić.

image