Petković: Savet bezbednosti čuo punu istinu o stradanju srpskog naroda na KiM

Još jednom je potvrđen značaj Rezolucije 1244 i poštovanja povelje Ujedinjenih nacija, kaže direktor Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da održavanje sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na KiM i govor predsednika Aleksandra Vučića imaju izuzetan značaj za Srbiju iz više razloga, kao i da ukidanje dinara na KiM otežava opstanak srpskog naroda.

"Kao prvo, još jednom je potvrđen značaj Rezolucije 1244 i poštovanja povelje UN. Druga važna stvar, jeste što je Savet bezbednosti, to najviše međunarodno političko telo, moglo da čuje punu istinu o stradanju srpskog naroda na KiM od režima Aljbina Kurtija, kroz vrlo jezgrovit, tačan, jasan i sa mnogo činjenica govor predsednika Aleksandra Vučića. I treća važna stvar, predsednik Vučić je razobličio kampanju laži Aljbina Kurtija", rekao je Petković iz Njujorka za TV Pink.

To je, kako je istakao, posebno važno, s obzirom da je poslednjih meseci uglavnom u zapadnim medijima prolazio narativ Prištine o tome da je ona navodno demokratska i da odluka o ukidanja dinara treba da unapredi život na KiM.

Razobličena je kampanja laži, pri čemu je Vučić naizgled, kako je rekao Petković, koristio obične reči, ali zapravo govor je pažljivo sastavljen i vodilo se računa bukvalno o svakom slovu onoga što je izgovarao.

"Posebno želim da istaknem te pravne konstrukcije i formulacije koje se odnose i na zločine protiv čovečnosti i kada je reč o onome što Aljbin Kurti radi i dovodi do nepopravljive štete za život Srba na KiM i posebno značajna definicija da on svojim nasilnim i jednostranim aktima zapravo namerno podvrgava Srbe nepodnošljivim uslovima života", dodao je.

Petković je prokomentarisao da je na sednici bilo više trikova i laži Aljbina Kurtija, ali je najvažnije je da je Vučić jasno rekao šta zapravo znači jednostrana odluka o ukidanju dinara kojom se, kako je istakao, udara direktno na opstanak srpskog naroda.

"Na taj način Kurti nastavlja sa politikom progona srpskog naroda, s obzirom da je za poslednju godinu dana 14 odsto Srba zbog nasilne politike napustilo prostor KiM i otišlo u centralnu Srbiju", rekao je Petković.

Takođe, jasno je da se ukidanjem dinara direktno "udara na srpske institucije" koje sve funkcionišu i oslanjaju se na platni promet u dinarima.

On je podsetio da Aljbin Kurti nema pravo da jednostrano donosi takvu odluku zbog toga što je Briselskim sporazumom i sporazumom u opštim principima iz 2015. godine jasno definisano da Srbija ima pravo da finansira Zajednicu srpskih opština, i kako su SAD u svom prvom reagovanju rekle da Srbi na KiM kroz ZSO imaju pravo na finansijsku autonomiju.

"Da sve te institucije koje su sada na KiM i školstvo i bolnice i vrtići i lokalna samouprava i sve ostale naše institucije predstavljaju temelj za formiranje ZSO. Posebno je važno da se ukaže da je cilj te odluke da se direktno udari na srpski narod", rekao je Petković.