Srbija i Balkan

Đurić: O mojoj budućoj funkciji odlučiće stranka

Povodom izjave da će obavljati "veoma važnu funkciju" u Srbiji po povratku iz Amerike, kaže da je spreman da nastavi sa radom i borbom
Đurić: O mojoj budućoj funkciji odlučiće stranka© TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SAD,

Povodom odluke prištinske banke da prolongira početak primene ukidanja dinara i prelazak na evro, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić rekao je da su prve asocijacije na pomen imena Aljbina Kurtija nepoverenje, laži i pritisci prema Srbima koje kontinuirano sprovodi od dolaska na čelo prištinskih institucija.

"Dok god ne budemo videli da se na terenu nešto promenilo, ovo doživljavam kao neku vrstu manipulacije, odnosno pokušaja izvlačenja Kurtija iz teške međunarodne situacije u koju je došao", rekao je Đurić.

On je ukazao da to što se Kurti na ovakav način "koprca", pokazuje da je Srbija uspela da lansira jedan uspešan diplomatski pristup i ofanzivu koja je Kurtija dovela do toga da se pravda, da nalazi načine da umanji pritisak na sebe i svoju stranku.

"Za nas to nije dovoljno, potrebno je da se stvari na terenu konkretno promene na bolje, da prestane da ometa rad srpskih škola, bolnica i drugih osnovnih usluga koje direktno utiču da Srbi pate", rekao je Đurić.

Srpski ambasador u SAD-u tvrdi da je Kurti slagao članove SB UN i međunarodnu javnost da je tzv. Kosovo navodno multietnička, demokratska, tolerantna sredina i da ta mera, zapravo ima za cilj da poboljša život građana.

"Zapravo, dodatno je slagao članice SB tvrdeći da je odložio primenu te odluke na mesec dana, u praksi smo videli da njegove policijske snage zaustavljaju transporte sa novcem koje Srbija obezbeđuje narod na KiM, što je Vučić demaskirao", dodao je Đurić.

Povodom izjave da će obavljati "veoma važnu funkciju" u Srbiji po povratku iz Amerike, na novinarsko pitanje da li će ono biti u vezi sa KiM, rekao je:

"Zahvalan sam na pažnji i lepim rečima, čast mi je i ponos što sam bio deo predsednikovog tima. Spreman sam da nastavim sa radom i borbom, meni sad i prirodno ističe mandat, svakako se vraćam u Srbiju. Drago mi je da smo uspeli da podignemo profil Srbije ovde i da napravimo bolju diplomatsku infrastrukturu za naše predstavljanje. Sve su to dobri preduslovi da srpski interes bude bolje očuvan i zaštićen, taj posao će biti nastavljen ko god da bude ovde za godinu ili dve".

O konkretnim funkcijama, ipak, odlučivaće stranački organi, zaključio je.

image