Hil i Eskobar ispraćaju Đurića: Bio je izvanredan zastupnik Srbije u SAD

Eskobar i Hil su bili gosti na prijemu koji je povodom Dana državnosti Srbije, u Vašingtonu priredio Đurić, a koji uskoro završava svoj mandat u Americi

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil ocenili su da je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić bio dobar zastupnik Srbije i da je unapredio odnose dve zemlje.

"Bio je veoma dobar zastupnik Srbije, njenih građana i srpskih interesa u Americi", rekao je Eskobar za Tanjug, dodavši da je "uradio mnogo toga za Srbiju" i da će im "nedostajati".

Za Dan državnosti, poželeo je da prijateljstvo Srbije i SAD nastavi da jača.

Uz želje da Srbija bude uspešna zemlja, Kristofer Hil je izjavio da je Marko Đurić zaista bio izvanredan ambasador u Vašingtonu.

"Ovaj posao mnogo zavisi od toga kako mu pristupite. Možete samo da budete ovde nekoliko godina, a možete da budete ovde četiri godine i da za to vreme napravite veliku razliku. Marko je napravio veliku razliku i postavio odnose Srbije i Amerike na pravi, pozitivan kurs", rekao je Hil i dodao da, kako kaže, cela Srbija može da mu bude zahvalna za sve što je učinio za zemlju službujući u SAD.

Đurić: Neki od američkih mega brendova, trpe finansijske posledice Kurtijevog delovanja 

Važna poruka koja se mogla čuti od predstavnika američkih kompanija je osuda trgovinskog embarga i blokada na srpsku robu koje je sproveo režim Aljbina Kurtija, izjavio je u Vašingtonu ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

"Neke od američkih kompanija, čak neki od američkih mega brendova, trpe finansijske posledice zbog jednostranog Kurtijevog delovanja", izjavio je Đurić za Tanjug posle okruglog stola na kojem je u vašingtonskom hotelu "Vilard" učestvovao sa predstavnicima nekih od najuticajnijih kompanija u SAD.

Đurić je naglasio da su se srpski predstavnici sastali sa članovima Saveta za međunarodno poslovno razumevanje, koji je osnovao bivši američki predsednik Dvajt Dejvid Ajzenhauer.

"Savet okuplja lidere poslovne zajednice, vodeće kompanije u Americi, ali i ljude koji su uticajni u politici, dakle iz Kongresa, Senata, ljude iz akademske zajednice i ovo je bila velika prilika za nas da predstavimo slučaj ulaganja i povezivanja sa Srbijom na vrlo konkretan način", ukazao je Đurić.

Ambasador Srbije u SAD je istakao da je na okruglom stolu predstavio nova ulaganja Srbije za EKspo 2027, kao i razvoj novih tehnologija, infrastrukture i napredak energetike u Srbiji.

Piter Ticanski iz poslovnog Saveta za međunarodno razumevanje rekao je da je Srbija nedovoljno cenjeno mesto sa velikim ljudskim potencijalom i IT sektorom koje američke kompanije još otkrivaju.

"Mislim da je jasno da je srpska ekonomija najjača u regionu i da postoji potencijal za dalji razvitak u budućnosti", istakao je Ticanski.

U hotelu "Vilard", poznatom kao mestu u kojem je nastao pojam lobiranje, ambasador Đurić je učestvovao na okruglom stolu sa predstavnicima nekih od najuticajnijih kompanija, okupljenih u jednoj od najstarijih poslovnih asocijacija u SAD.

Događaju su prisustvovali i zvaničnici iz Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD, predstavnici Kongresa i federalnih američkih institucija, a među učesnicima su bili i predstavnici kompanija "Orakl", "Masterkard", "Pepsiko", "Erbienbi", "Siti" i mnogih drugih.

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić predstavio je danas u vašingtonskom hotelu "Vilard" ekonomske potencijale Srbije i sa predstavnicima nekih od najvećih američkih kompanija razgovarao o mogućnostima za ulaganje u našu zemlju.