Božić: Politika uslovljavanja EU nije delotvorna

Potpredsednica Narodne skupštine Srbije istakla je da politika uslovljavanja nije politika na kakvu će Srbija reagovati i da će naši predstavnici svim snagama štititi srpske nacionalne interese

Potpredsednica Narodne skupštine Srbije Sandra Božić izjavila je da politika uslovljavanja koju Evropska unija često koristi u slučaju Srbije, nije delotvorna.

Nakon sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Srbije koji je danas održan u Strazburu, Božić je istakla da je delegacija Srbije nepomenula da uslovljavanja EU nisu delotvorna, prenosi Tanjug.

Božić je kazala da politika uslovljavanja nije politika na kakvu će naša država reagovati, ističući da će Srbija svim snagama štititi nacionalne interese.

"Ovaj sastanak razlikuje se u odnosu na sve druge održane u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, po tome što su stavovi pozicije i opozicije bili jedinstveni o pitanjima koja se tiču spoljne i odbrambene politike Srbije i usklađivanja sa politikom EU", rekla je potpredsednica Skupštine.

Božić je prenela da su naši predstavnici jasno rekli da će Srbija kao samostalna zemlja, sa punim integritetom, braniti svoju spoljnu politiku i kad je reč o uvođenju sakncija Rusiji, naglasivši da je Srbija oduvek branila svoj stav kada je u pitanju Rusija i da je Evropsku uniju zamolila za razumevanje. 

"Razumevanje, pre svega, položaja u kojem se Srbija danas nalazi, poštujući i tradicionalne veze sa Rusijom. Pre svega mora se uključiti racionalan momenat u ono što je položaj Srbije danas, kada govorimo o energetskoj zavisnosti i drugim faktorima, koji u ovom trenutku mogu ugroziti naše nacionalne interese",  napomenula je Božić.

Kurti remeti dijalog Beograda i Prištine

Potpredsednica Skupštine istakla je, kada je u pitanju kompromis Beograda i Prištine, da faktor koji remeti dijalog dve strane jeste Aljbin Kurti.

"Ponovili smo u nekoliko navrata da su Srbija i predsednik Aleksandar Vučić pristali na sve ono što su bili zahtevi kako bi se pronašlo kompromisno rešenje. Želimo da razgovaramo sa Prištinom, ali remetilački faktor je Aljbin Kurti, koji svojom secesionističkom i gotovo terorističkom politikom provocira sukob, ne poštujući ni institucije Evropske unije",  naglasila je Božić.

Istakla je da su srpski predstavnici na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje rekli da je Srbija ponudila nekoliko konstruktivnih rešenja, da je želela da razgovara, ali da su na drugoj strani jednostrane odluke, koje u ovom trenutku ugrožavaju mir, ne samo na Zapadnom Balkanu, već u čitavoj Evropi.

"Ukoliko se uzmu u obzir i sukobi u Ukrajini, dobija se kompleksna slika na koju Evropska unija mora da obrati pažnju, i ne sme biti pasivna", ocenila je Božić.