Vatrometi širom Srbije za Dan državnosti; Vučić dodelio odlikovanja (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je večeras više od 100 odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama

U Predsedništvu Srbije večeras je završena ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, u okviru obeležavanja Dana državnosti, koji se obeležava u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, odnosno začetak moderne srpske države Srbija obeležava Dan državnosti - Sretenje.

Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je 1835, na taj dan, u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan – Sretenjski. Formalni naziv je tada zapravo bio Knjažestvo.

Takođe, na Sretenje 1804. godine, pre 220 godina, grupa istaknutih srpskih prvaka sa prostora tadašnjeg Beogradskog pašaluka, zvanično Smederevskog sandžaka, izabrala je Karađorđa, Đorđa Petrovića, za vožda, predvodnika.

15. feb 2024 • 21:30

Novi Sad večeras

I Kragujevac je zasijao od spektakularanog vatrometa

I nebo iznad Kragujevca osvetljeno vatrometom

Vatrometi širom Srbije

 Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, večeras je u 20.30 sati istovremeno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske biti organizovan vatromet.

U Beogradu je 500 dronova izvelo koreografiju trasom dužom od 750 metara rečnog toka, krenuli su sa Kalemegdana u 20.25 sati.

Zaustavljanjem kod Kule Beograd, formirali su oblik i boje srpske zastave, i time označili početak vatrometa.

Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde, istovremeno je počeo u Beogradu kod Kule Beograd, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu, u Nišu sa zidina Tvrđave, Kragujevcu pored reke Lepenice u blizini Stare skupštine i Stare crkve, i u više gradova u Republici Srpskoj, među kojima su Banjaluka, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Trebinje, Zvornik, Bijeljina, Novi Grad.

Tokom trajanja vatrometa u Beogradu, na displeju Kule Beograd prikazana je srpska trobojka, a na samom vrhu prikazivana je rečenica "Živela Srbija".

Specifičnost vatrometa je da su Piro - muzički, i prvi put se izvode u ovim gradovima po jedinstvenoj muzičkoj numeri za sve vatromete u Srbiji.

Manifestaciju je u svim gradovima posmatrao veliki broj građana.

Pavlina Radovanović: Sretenjski orden pripada srpskom narodu na KiM

Interpretatorka narodnih i pesama sa Kosova i Metohije, 14-godišnja Pavlina Radovanović izjavila je večeras da je Sretenjski orden, koji joj je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, velika čast za nju, ali da on pripada i srpskom narodu na KiM.

"Orden je velika čast za mene, pre svega što su mene odabrali za ovogodišnjeg dobitnika. Ali ja mogu slobodno reći da ovo nije samo moja nagrada, već ova nagrada pripada svom narodu na KiM", rekla je Pavlina za Tanjug.

Dodala je da joj je od početka cilj da se svi Srbi ujedine, a to se, kako smatra, može postići samo verom i pesmom.

Episkop Arsenije: Sretenjski orden predstavlja veliku čast i priznanje

Episkop niški Arsenije rekao je večeras da Sretenjski orden drugog stepena koji mu je večeras uručen povodom Dana državnosti predstavlja veliku čast i priznavanje za sve što je urađeno na teritoriji Niške eparhije u prethodnom periodu.

"Konkretno, orden smo dobili zbog izgradnje pet kuća u opštini Medveđa. To je rubni deo Niške eparhije, gde smo uvideli potrebu da postoje porodice sa više dece, koje nemaju svoj krov nad glavom", rekao je Arsenije za Tanjug nakon uručenja odlikovanja.

Arsenije je objasnio da su izgrađene montažne kuće za pet porodica, a da je u planu da se ove godine izgrade još dve kuće.

"U toku prošle godine, od maja do oktobra, mi smo uselili pet porodica i u tih pet kuća živi 16 dece. To je, povod za dodelu ove nagrade, što za nas predstavlja veliku čast i priznanje za ono što smo radili, ali i podstrek da svoj humanitarni rad dalje nastavimo", naveo je Arsenije.

Vučić: Mnogo toga smo započeli, napravili, završili na Sretenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas, 40 dana posle Božića, slavimo Sretenje. On kaže da je za nas Sretenje "crveno slovo".

"Mnogo toga smo započeli, napravili, završili na Sretenje. Najglasnija i najjasnija poruka još iz Marićevića jaruge bila je da se globa davati ne može, niti trpeti zulum i nepravda", rekao je Vučić.

Kaže da je Srbija danas prirodan i velik nastavak čežnji koju su ustanici imali.

Ukazao je na najvažnije događaje u osnovanju moderne srpske države.Opširnije pročitajte ovde.

Počela svečanost dodele odlikovanja povodom Dana Državnosti

U Predsedništvu Srbije večeras je počela svečana ceremonija dodele odlikovanja povodom Dana državnosti, a zaslužnim pojedincima i institucijama priznanja će uručiti predsednik Aleksandar Vučić.

Među više od sto nagrađenih su diplomate, profesori, akademici, književnici, sportisti kao i više institucija.

Počeo multimedijalni program "Oživljavanja" zgrade Starog dvora

U okviru obeležavanja Dana državnosti i svečanosti dodele sretenjskih priznanja večeras je počeo multimedijalni program "Oživljavanja" zgrade Starog dvora kome prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vizuelni performans pod nazivom "Slava i trajanje" predviđa da se putem 3D svetlosne animacije na fasadi zgrade Starog dvora ožive motivi ustanka, ustava, simboli državnosti.

Okupljenima će se kroz glas glumca obratiti Karađorđe, a reč je o adaptaciji teksta iz drame Đure Jakšića "Stanoje Glavaš".

Multimedijalni umetnik Dušan Jovović rekao je ranije danas za Tanjug da će na zgradi Starog dvora, uz pomoć novih tehnologija i digitalne umetnosti biti prikazan mali deo naše bogate kulture i umetnosti kojima se ponosimo širom sveta.

Predsednik Vučić će večeras u zgradi Predsedništva uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

Posle dodele odlikovanja Reprezentativni orkestar Garde i Policijski orkestar prirediće Promenadni koncert od Kalemegdana do Trga Republike.

Dan državnosti Srbije u Briselu: Maneken Pis u srpskoj nošnji

Dan državnosti Srbije obeležen je danas u Briselu, a tom prilikom simbol grada statua dečaka "Maneken Pis" obučen je u srpsku narodnu nošnju.

Tokom obeležavanja Dana državnosti Srbije služeni su so i pogača, kao i domaća rakija, a proslavi su prisustvovali predstavnici misije Srbije pri EU, NATO i ambasada Srbije u Belgiji, predstavnici Belgije i šire diplomatske zajednice, kao i srpske dijaspore u Belgiji.

Ambasador Srbije u Belgiji Aleksandar Tasić istakao je da je obeležavanje Dana državnosti Srbije u Briselu prilika za podsećanje na početke srpske državnosti i prvi srpski ustav.

"Veliko mi je zadovoljstvo što su se ovom pozivu odazvali predstavnici zemlje domaćina, šire diplomatske zajednice, kao i predstavnici naše dijaspore koja živi i radu u Briselu", rekao je Tasić.

On je ukazao na prisustvo mnogobrojne srpske zajednice na obeležavanju Dana državnosti Srbije što, kako je naglasio, pokazuje njihovu povezanost sa svojom zajednicom i maticom.

Istovremeno je pozdravio to što proslavi prisustvuje veliki broj dece, što, kako je naglasio, pokazuje njihovu povezanost sa otadžbinom.

Brnabić: Sretenjski ustav proklamovao temeljne vrednosti našeg naroda

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kragujevcu na tradicionalnoj Sretenjskoj akademiji da je Sretenjski ustav proklamovao temeljne vrednosti našeg naroda - slobodu, nezavisnost i miroljubivost.

"Ideje i ideali sadržani u Sretenjskom ustavu odlučno su i javno proklamovali temeljne vrednosti koje već vekovima baštini naš srpski narod. Sloboda, nezavisnost, miroljubivost samo su neki od ideala vešto inkorporiranih u sadržaj Sretenjskog ustava", rekla je Brnabić u Sretenjskoj besedi.

U zgradi gde je donet Sretenjski ustav počela akademija

U zdanju Stare skupštine u Kragujevcu, gde je 1835. godine donet Sretenjski ustav, počela je Sretenjska akademija u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Akademija povodom proslave Dana državnosti Srbije počela je intoniranjem himne Bože pravde, u prisustvu brojnih ministara Vlade Srbije i predstavnika lokalne samouprave, a prisutni su i predstavnici Republike Srpske.

Zvanicama se obratio predsednik Privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić, a sretenjsku besedu će održati i predsednica vlade Ana Brnabić.

Akademiji će prisustvovati, kako je najavljeno, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Dačić: Pre 220 godina postavljen cilj - ništa manje od slobode

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Orašcu, na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja Dana državnosti, da je još pre 220 godina postavljen cilj - ništa manje od slobode za svoj narod.

"Pre tačno 220 godina na ovom mestu okupili su se najviđeniji ljudi srpskog naroda i doneli jednu od najvažnijih odluka u našoj istoriji. Rešili su da krenu u borbu za slobodu, koju su generacije pre njih sanjale vekovima. Imali su pred sobom najviši cilj, koji svaki čovek i svaki narod mogu u sebi da postave. Ništa osim slobode i ništa manje od slobode za svoj narod", rekao je Dačić.

Vučević na ceremoniji citirao stihove kralja Nikole Petrovića iz pesme "Onamo namo"

Izaslanik predsednika Srbije i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da je jedna od osnovnih okolnosti koje formiraju ličnost svakog čoveka, njegovu sadašnjost i njegovu budućnost, jeste zapravo njegova prošlost.

"Prošlost njegove porodice, prošlost njegovih predaka, njegovog naroda. Ta prošlost predstavlja jedno nevidljvio, ali vrlo jako utemeljenje. Orijentir kako ćemo napred, putokaz i nadahnuće da se setimo ko smo i šta smo", rekao je Vučević.

Istakao je da je to duh prošlih vremena i živo sećanje na ono što nas obeležava i što nas čini kakvim jesmo.

"Svako onaj ko je s rezignacijom odbio da bude ono što jeste i što jedino može biti gubio se u vremenu i prostoru. Pokušavao je da se prikaže drugačijim, različitim, da vrednosti i tekovine naše predstavi kao ruglo, da je sve tuđe, lepše i bolje. Nekada je ta negacija sebe i svoga išla u samonegaciju i autošovinizam", naveo je Vučević.

Istakao je da se taj bunt protiv samog sebe na kraju uvek završavao pogubno, jer se na taj način uvek radilo u korist svoje štete.

"Ovo važi kako za pojedince, tako i za čitav narod. I nacije, i pojedinci utemeljeni u svom biću imaju jednu veliku prednost. Svesni sebe svojih mana i vrlina, oni mogu da biraju put uspeha, jer postoji nešto što nam struji kroz krvotok, kroz mišice i kroz ceo organizam i nešto što nadahnjuje našu dušu, nešto što nas drži i vuče ka napred", naveo je Vučević.

Kako je Vučević naveo, to nešto je vera i da je vera sve.

"Vera u sebe i svoj rod, vera u brata, u majku, u oca. Vera u boga, u narod. Vera da smo bili sinovi, ćeri carski, da je za onim brdima razoren dvor i da je mojega cara baš tamo jednom bio junački zbor. I vera da ćemo spokoj naći kad Srbin više ne bude rob. I na ovom mestu je, draga braćo, bio upravo jedan takav zbor i tu su se okupili oni koji nisu imali ništa i imali su sve", istakao je Vučević.

Dodik: Ovaj dan i u Republici Srpskoj slave kao svoj, okupili smo se da pokažemo sabornost

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je uveren da je jedinstvo srpskog naroda nepokolebljivo i neuništivo, gde god se naš narod nalazio.

"Da je ono (jedinstvo) vasionsko, da ono u sebi ima sve ono što nas uči vera. I sve ono što smo kroz tradiciju prenosili s kolena na kolena", rekao je Dodik na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije u Orašcu.

On je dodao da ljudi u Republici Srpskoj slave ovaj dan kao svoj dan i poručio da to ne može "niko da im zabrani".

"Okupljeni smo da pokažemo upravo tu našu sabornost i okupljanje. Zahvaljujem državnom rukovodstvu Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem, što je imalo osećaj da sve važne praznike i za Srbiju i za Republiku Srpsku slavimo i obeležavamo zajedno", naveo je Dodik.

Episkop Jovan: Narod koji se ne seća svojih prethodnika nije dostojan svoje sadašnjosti

Episkop šumadijski Jovan poručio je danas u Orašcu na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije da narod koji se ne seća svojih prethodnika i prošlog vremena nije dostojan ni sadašnjosti, niti budućnosti.

"U životu je važno sećanje, da se sećamo prethodnik i pokojnika, naše divne prošlosti, istina, mukotrpne i dugotrajne, ali istrajne istorije našeg naroda, jer narod koji se ne seća prethodnika i prošlog vremena, taj narod nije dostojan ni sadašnjosti, ni budućnosti", rekao je episkop Jovan koji je služio pomen ustanicima.

Kako je istakao episkop, naši preci su se okupili na Sretenju kako bi branili krst.

"Zato ih imajmo na umu ne samo od godine do godine kada se ovde sabiramo, nego imajmo na umu sve naše pretke i naše mile i drage pokojnike, da se mi njih sećamo u molitvama, a ako se mi njih sećamo u molitvama, oni će se zaista sećati i nas pred Bogom", naglasio je episkop Jovan.

Počela centralna ceremonija u Orašcu

U Orašcu je danas počela centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije koju predvodi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Republike, Miloš Vučević.

Obeležavanje Dana državnosti počeće pomenom za pokoj duši precima, Karađorđu i ustanicima, koji će, kako se očekuje, služiti episkop šumadijski Jovan.

Prisustvuju i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević, ministarka pravde Maja Popović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Takođe prisustvuje i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Gašić: Nastavimo da čuvamo mir i slobodu

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić čestitao je praznik građanima.

"Sledeći stope svojih predaka, na nama je da danas ponosni na njihovu borbu, nastavimo da čuvamo mir i slobodu, svoju nezavisnost za generacije koje dolaze. Živela Srbija!", napisao je Gašić na svojoj Instagram stranici.

Mali: Živela Srbija

Praznik je čestitao i ministar finansija Siniša Mali.

Gugl u bojama srpske zastave u čast Dana državnosti

Internet pretraživač "Gugl" je povodom Dana državnosti koji se danas obeležava u Srbiji svoju naslovnu stranu obojio bojama srpske zastave.

Klik na zastavu vodi na stranicu na kojoj piše da je danas Dan državnosti Srbije, a prikazan je vatromet u bojama zastave Srbije.

Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

Dačić: Sretenje nas podseća koliko je važno da čuvamo našu slobodu i našu nezavisnost

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je građanima Srbije čestitke i najbolje želje povodom Dana državnosti istakavši da taj praznik podseća koliko je važno očuvanje slobode i nezavisnosti.

Sretenje, kako je istakao, nas uvek podseća koliko je važno da čuvamo našu slobodu i našu nezavisnost, jer one nam nisu date zauvek, njih uvek moramo da gajimo, i da branimo ako treba.

"Tako i danas, kada se pred našom generacijom postavljaju veliki izazovi, koje rešavamo misleći i na naše slavne pretke, a još više na naše mlade generacije na kojima Srbija ostaje. Svim građanima Srbije želim srećan Dan državnosti, da ga provedu u miru i porodičnoj slozi, i da zajedno nastavimo da gradimo slobodnu, nezavisnu i jaku Srbiju", navodi se u čestitki ministra Dačića.

Vučić čestitao praznik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan državnosti na društvenim mrežama.

"Živela Srbija", napisao je srpski predsednik.

Selaković položio venac na Spomenik Neznanom junaku

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, upisao se u Spomen knjigu, nakon polaganja venaca kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, a povodom obeležavanja Dana državnosti.

Venac je položio u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde brigadnog generala Nikole Dejanovića.

"Sloboda je bila i ostala i biće ideja vodilja i glavna vrednost za koju su se borile, bore i za koju će se boriti generacije građana Srbije, napajajući se primerom junaštva srpskih ustanika iz 1804. i 1815. i mudrostima poltičke i diplomatske veštine ustavobranitelja iz 1835. godine. Srpskom narodu i svim građanima Srbije država je bila i biće garant slobode, a sloboda šansa za razvoj i napredak. Živela Srbija!", upisao je Selaković u spomen knjigu.

Ceremonija je otpočela intoniranjem državne himne Republike Srbije "Bože pravde" i minutom ćutanja.