Srbija i Balkan

Vulin: Ja sam primer šta može da vam se desi ako branite Srbiju, ne odustajem od srpskog sveta

Na pitanje gde vidi nastavak karijere Vulin kaže da će biti ogroman pritisak Zapada, opozicije i tajkunskih medija da ne bude na bitnom mestu u Vladi Srbije
Vulin: Ja sam primer šta može da vam se desi ako branite Srbiju, ne odustajem od srpskog sveta© A. H./ATAImages

Orden koji sam dobio od ruskog predsednika Vladimira Putina je potvrda da sam radio za Srbiju i srpski svet, kaže bivši doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin.

"U obrazloženju se kaže da sam ga dobio za 'jačanje odnosa između službi bezbednosti i rad na zaštiti srpskih i ruskih interesa'. Ja sam bio direktor službe, teško da sam mogao da razvijam odnose sa Boljšoj teatrom, a i da vas podseti, da u obrazloženju medalje dobijene od FSB-a stoji 'za izvanredan profesionalizam'", kaže Vulin.

Dalje pojašnjava koji su to srpski i ruski interesi i šta nam je zajedničko, navodeći da je Srbiji najveći interes da takozvano Kosovo ne postane država, a to je i ruski stav.

Srbija hoće da ostane vojno neutralna, a to je i ruski interes. Srbija traži da se Republika Srpska očuva a Srbi gde god da žive uživaju ista prava, to je i ruska zvanična politika.

Srbija hoće da sama bira ko joj je vlast, to je i ruski stav, Srbija hoće da ekonomski sarađuje sa Rusijom, Kinom, EU, Emiratima, to Rusiji nikada nije smetalo.

"Pa gde je onda problem? Kako sam to kompromitovao srpske interese razvijajući saradnju sa Rusijom ili Kinom", puta Vulin.

Podseća da zemlje Zapada smatraju da je Kosovo nezavisno, da Srbija treba da bude član NATO-a, da RS mora da se umanji, da EU komisije određuju ko je pobedio na izborima, da izbacimo kineske investicije i uvedemo sankcije Rusiji.

"Pa kako onda da pomirite naše i njihove interese i kako to da Srbi koji su nosioci njihovih priznanja nisu 'zapadni ljudi'. Ja sam srpski čovek i sarađujući sa Rusijom i Kinom lako mi je bilo da to i ostanem, a kako nosioci zapadnih priznanja uspevaju da ostanu posvećeni samo srpskim interesima, ostaje da se vidi", poručuje Vulin.

Na pitanje gde vidi nastavak karijere, Vulin kaže da je zahvalan Vučiću što je imao priliku da se uprkos pritiscima stranaca dugo služi Srbiji i Srbima.

"I ako više nijedan dan ne budem imao priliku da se borim za Srbiju kroz funkciju na vlasti, nastaviću da verujem u iste ideje i da se borim za srpski svet i socijalnu pravdu sredstvima koja mi budu dostupna", kaže Vulin.

Dodaje da će biti ogroman pritisak Zapada, opozicije i tajkunskih medija da ne bude na bitnom mestu u Vladi Srbije, ali da to nije ništa novo, te da on neće menjati stranu.

"Moja ostavka i sve kroz šta prolazim i kroz šta ću prolaziti dok sam živ jeste dobar primer šta sve može da vam se desi kada branite Srbiju, ali nije opravdanje ni za kukavičluk, ni za odustajanje", poručuje Vulin.

Napominje da ga brinu političari iz vlasti koji misle da su veoma mudri kada prećute da su SAD odobrile prodaju "džavelina" Prištini u broju koji odgovara broju naših tenkova.

Smatra i da Republika Srpska ne može da bude ukinuta sve dok Vučić vodi Srbiju.

"Predsednik Dodik će izdržati i nemam ni najmanju sumnju da će se odupreti pritiscima sa Zapada", kaže Vulin i dodaje da sve što se radi Srpskoj uvek je samo priprema za Srbiju.

image