Petković: Ostaju KM tablice, "Koha" lažirala moju izjavu

Ni na koji način i nikada nećemo prihvatiti RKS tablice i to ovaj dogovor potvrđuje, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama koji je postignut u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, kao i da je Kurti prihvatio sve ono što je prethodnih dana odbijao.

"Ovim dogovorom od danas od osam časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Aljbin Kurti i nema nikakve kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo odluke Kurtija u vezi sa procesom preregistracije. Ovim dogovorom sačuvali smo mir i uspeli da sačuvamo naš narod na severu KiM", rekao je Petković u izjavi za Tanjug.

On je naglasio da je posebno važno što dogovorom ostaju KM tablice koje su, kako dodaje, zakonske i legalno ih izdaje Republika Srbija.

"Srbi na severu KiM moći će da ih koriste, biće i dalje u upotrebi kao što su bile i do sada", naglasio je Petković.

Kako je rekao, to između ostalog znači da će svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže njihovo važenje.

"Jedino gde ćemo zastati sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i sve to do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica. Ali ionako se u poslednje tri godine nove KM tablice nisu izdavale", rekao je Petković.

U objavi na svom Tviter nalogu, direktor Kancelarije za KiM ocenio je da je u Prištini zavladala panika nakon dogovora o registarskim tablicama i dodao da je albanska "Koha" u svom izveštaju lažirala njegovu izjavu da nakon dogovora, treba početi pregovore o francusko-nemačkom predlogu, što on nije rekao.

"Bukvalno više rečenica potpuno izmišljeno! Informacionim ratom, Priština pokušava da sakrije rezultate dogovora o tablicama! Sačuvali smo KM tablice", napisao je Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su Albanci prihvatili sinoć sve o čemu prethodnih dana nisu hteli ni da čuju.

"Rečenica u saopštenju EU u kojoj se govori o ispunjenju svih prethodnih sporazuma iz dijaloga je veliki uspeh za Srbiju i bez ikakve dileme, ispunjenje tih sporazuma ide pre bilo kakvih daljih razgovora o normalizaciji odnosa. Ni na koji način i nikada nećemo prihvatiti RKS tablice i to ovaj dogovor potvrđuje", navodi se u saopštenju kancelarije.

O svim detaljima dogovora danas će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović.

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju dogovor koji je postignut između Beograda i Prištine oko registarskih tablica, što su "mere kojima će se izbeći dalja eskalacija tenzija", izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

"Pohvaljujemo sporazum dve zemlje kojim će se u potpunosti i hitno normalizovati odnosi pod okriljem dijaloga Evropske unije. Podržavamo dijalog EU kao najbolji put kojim će Srbija i Kosovo imati evropsku budućnost", naveo je Prajs, a prenosi Tanjug.

On je dodao da su dve strane napravile ogroman korak juče, pod okriljem EU, ka učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu.

"SAD pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak", naveo je portparol Stejt departmenta.

Na vest o postignutom dogovoru, koju je sinoć prvi objavio šef evropske diplomatije Žozep Borelj, reagovao je i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

"Zahvaljujem Bisljimi Besniku i Petru Petkoviću na njihovom konstruktivnom angažmanu. Veliko hvala Stejt departmentu i američkoj diplomatiji na njihovoj neprocenjivoj podršci", napisao je Lajčak u objavio na Tviteru.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre saopštio je da je dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama veoma dobra vest i dodao da se sada obe strane mogu fokusirati na "normalizaciju odnosa".

"Veoma dobre vesti iz Brisela. Uz pomoć EU postignut je dogovor da se izbegne dalja eskalacija. Sada se dijalog Beograda i Prištine može fokusirati na normalizaciju odnosa", naveo je Žiofre u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Prvi komentari i reakcije stigli su i sa albanske strane.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi saopštio je da bi nakon dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama trebalo nastaviti razgovore o predlogu EU.

"Nakon dogovora, trebalo bi da nastavimo intenzivne razgovore o predlogu EU, koji podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa", napisao je Bisljimi u objavi na svom Tviter nalogu.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je nakon postizanja dogovora Beograda i Prištine u Briselu zahvalila američkom ambasadoru u Prištini Džefriju Hovenijeru i Vladi SAD na njihovom aktivnom učešću u postizanju dogovora. Dodala je da je podrška SAD procesu dijaloga Beograda i Prištine neophodna.

Pozdravljajući postignuti dogovor, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj u objavi na svom Fejsbuk nalogu dodao je da sada treba "da se zaključi sporazum o priznanju pod američkim rukovodstvom".