Srbija i Balkan

Preminuo otac Nebojše Glogovca: Proti Milovanu molitva davala utehu

"Dok smo mi živi, molitva je veza sa onima koji više nisu s nama", govorio je sveštenik Milovan Glogovac
Preminuo otac Nebojše Glogovca: Proti Milovanu molitva davala utehu© Antonio Ahel/ATAImages

Protojerej-stavrofor Milovan Glogovac, otac poznatog glumca Nebojše Glogovca, preminuo je sinoć, šest godina nakon smrti sina, objavili su beogradski mediji.

Milovan Glogovac je bio sveštenik u penziji, a o svom sinu je uvek govorio s mnogo ljubavi.

"Jeste muka. Jeste žalost. Jeste bol, neprebol... Ali kad i danas stižu reči odasvud: Nebojša se nikad i nigde nije obrukao, to vam daje snagu da u molitvi i veri koju je i on živeo, nadvisite ličnu patnju. Molitva je najbolji lek, uteha i nada. Pre svega vera da je on sad sa Bogom živim, istinitim. Da je u boljem svetu od onog koji je ostavio. Uteha je i u tome što se on ostvario u ovozemaljskom životu", govorio je prota Milovan.

Iako je četrdeset godina sahranjivao ljude i mlade i stare i decu i pokušavao da im kao sveštenik pruži utehu, da nadu i očuva veru, bilo mu je teško da nađe snagu da očuvam sebe u bolu po sinovljevoj smrti

"Dok smo mi živi, molitva je veza sa onima koji više nisu s nama. Bogu se obraćamo kao prijatelju, kao jednom od nas koji je prošao kroz ljudske probleme i zbog toga je u stanju da shvati naš bol i tugu", izjavio je otac Milovan Glogovac u emisiji "Dok anđeli spavaju".

Glogovci vode poreklo s Kosova i Metohije, prezime su dobili po naselju Glogovac. Polovinom 19. veka porodica je preko Crne Gore došla u Hercegovinu, gde su se nastanili u Brataču i Dramiševu i svi slave Đurđevdan.

Sveštenik Milovana iz Dramiševa je nakon završene osnovne škole upisao bogosloviju "Svetog Save" u Beogradu 1962. godine, a 1968. se oženio Milenom, Nebojšinom majkom, koja je preminula godinu nakon sinovljeve smrti (2019).

image
VV inauguration
banner