Drecun: Sporazum je samo privremeno rešenje, problem nije rešen

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun istakao je da je sinoćnjim sporazumom izbegnuta eskalacija sukoba, ali da se i dalje veliki broj policajaca tzv. Kosova nalazi na severu, naglasivši da to stvara opasno okruženje za Srbe

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, ocenio je da je sporazum koji je postignut sinoć u Briselu u vezi sa tablicama, samo privremeno rešenje jer je nedovršeno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, bez čega se Srbi neće vratiti u privremene prištinske institucije.

Drecun je istakao da je veoma bitno da je trenutna kriza i eventualna destabilizacija na Kosovu i Metohiji zaustavljena, jer se veliki broj policajaca tzv. Kosova danima nalazi na severu pokrajine.

"Naša strana bi mogla da insistira na povlačenju svih specijalnih parapolicijskih snaga sa severa. Bez odobrenja komandanta KFOR-a i predsednika četiri opštine, oni nemaju tamo šta da traže. Sve to stvara opasno okruženje za srpski narod", izjavio je Drecun za RTS.

Priština namerno napravila problem sa tablicama

"Borelj je rekao da se treba vratiti normalizaciji odnosa, koja se očigledno različito shvata u svetskim centrima. Čini se da je Priština u dogovoru sa nekim zemljama namerno napravila problem sa tablicama, kako bi nas naterali da razgovaramo o toj temi. Nije problem da razgovaramo, ali je početna osnova da se razgovara o priznanju lažne države Kosovo u startu pogrešna i neće biti prihvaćena sa naše strane", naglasio je Drecun.

"Nemačka očigledno ima neki svoj predlog i viđenje kako bi to trebalo da izgleda. Razlika je u nadležnostima kakve treba da ima ZSO. Mi nećemo pristati da ZSO nema nikakav značaj kakav želi Priština", kaže Drecun.

"SAD ima fleksibilniju poziciju i politički je racionalnija, ali to ne znači da će oni odustati od nezavisnosti 'Kosova'. Naš predlog je poslat u Brisel, u njemu jasno piše da mi nećemo prihvatiti tzv. Kosovo i da nećemo dozvoliti da bude primljeno u UN i druge međunarodne orgaizacije. Treba videti kakve korake će preduzeti Borelj, on je najavio nove sastanke sa delegacijama Beograda i Prištine. Ako Kurti nastavi sa insistiranjem na razgovorima o priznanju to će voditi u dalju eskalaciju i tenzije", rekao je Drecun.

Govoreći o jučerašnjim skupovima srpskog naroda na KiM, Drecun je rekao da je sa njih poslata jasna poruka da će se Srbi odupreti daljem teroru Prištine.

"Protesti imaju veliku političku težinu i njih ne mogu da ignorišu ni Priština ni međunarodna zajednica. Ne može da se ignoriše da tamo postoji ceo jedan narod koji je potpuno obespravljen i ugnjetavan od strane Prištine", zaključio je Milovan Drecun.