Srbija i Balkan

Vučić sa američkim senatorima u Minhenu: Ponovio sam zabrinutost za prava srpskog naroda na KiM

Predsednik Srbije istakao je važnost zaštite interesa i uslova Srba za normalan život, i da je ukidanjem dinara na bezobziran način ugrožena egzistencija srpskog stanovništva
Vučić sa američkim senatorima u Minhenu: Ponovio sam zabrinutost za prava srpskog naroda na KiM© Инстаграм/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Minhenu sa delegacijom američkih senatora na čelu sa senatorkom Džin Šahin, članicom Odbora za spoljnopolitičke odnose Senata i predsedavajućom pododbora za Evropu.

Osim tog sastanka, predsednik Vučić danas će imati niz sastanaka.

Vučić je u obajvi na Instagramu, zahvalio SAD na podršci koju pruža Srbiji na putu ka EU, i istakao da je česta komunikacija između Srbije i SAD, kao izuzetno važnog partnera naše zemlje, od ključnog značaja u jačanju veza između naših zemalja i rešavanju ključnih pitanja od zajedničkog interesa.

"Ponovio sam veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ističući važnost zaštite njihovih interesa i uslova za normalan život, pogotovo imajući u vidu i poslednji potez Prištine koja je ukinula dinar kao legitimno sredstvo plaćanja, čime je na bezobziran način ugrožena egzistencija srpskog stanovništva. Naglasio sam potrebu za nastavkom dijaloga u cilju rešavanja sve jačih pritisaka sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod na KiM i zahvalio na podršci SAD u pronalaženju mirnog i održivog rešenja ovog pitanja", objavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovarano je o bilateralnim odnosima, pitanjima regionalne stabilnosti i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o jačanju ekonomske saradnje i investicijama u velike projekte koje Srbija pokreće u sklopu EKSPO2027.

Sa Zederom o investicijama

Drugog dana u Minhenu predsednik Srbije izjavio je danas da je danas imao odličan i prijateljski razgovor sa predsednikom Vlade Bavarske Markusom Zederom o investicijama i jačanju veza između Srbije i Bavarske.

"Zahvalio sam mu na dosadašnjoj saradnji i istakao da Srbija ima trgovinsku razmenu sa Bavarskom veću od milijardu i 500 milona evra", napisao je Vučić na Instagramu. 

Vučić je naveo da je naglasio da su ekonomska snaga Bavarske i njegova lična reputacija kao odličnog poslovnog čoveka, uz strateški pristup koji ima u pogledu saradnje, pomogli da se Bavarska pozicionira kao napredno ekonomsko središte Evrope i da time daje primer Srbiji da stvori još dinamičnije i konkurentnije poslovno okruženje i da postane još snažniji ključni igrač u pokretanju ekonomskog uspeha regiona sa fokusom na infrastrukturu, modernu industriju, inovacije, tehnologiju i proizvodnju.

"Uskoro, sa najvećim zadovoljstvom, očekujemo posetu Markusa Zedera i njegove delegacije Srbiji" istakao je Vučić.

image