Srbija i Balkan

Gastarbajteri dobijaju svoj spomenik: Mercedes u prirodnoj veličini

Ivan Topić, koji vodi klub oldtajmer vozila kaže da je "mercedes" simbol gasterbajtera, jer su oni koji su se odselili u Nemačku da bi pokazali da su zaradili nešto novca, vraćali kući svojim "mercedesom". U Imotskom koji broji 25.000 stanovnika, prema njegovim procenama, ima do 8.000 "mercedesa"
Gastarbajteri dobijaju svoj spomenik: Mercedes u prirodnoj veličiniGetty © Heritage Images

Vajar Roko Držislav Rebić je u Imotskom, na jugu Hrvatske, počeo da kleše kamenu repliku automobila "Mercedes Benz Minika" u prirodnoj veličini kao spomenik hiljadama radnika koji su napustili domovinu u potrazi za boljim životom u inostranstvu. Rebić je za Rojters rekao da je kamen dovezen iz okoline Imotskog i da će, kada spomenik bude završen, težiti 50 tona.

Spomenik će biti otkriven 8. juna u Imotskom, malom gradu koji se nalazi na obroncima planine Dinare, 30 kilometara od jadranske obale.

"Naši očevi i dedovi su se odselili, uglavnom u zapadnu Nemačku u to vreme da nešto zarade. Da bi pokazali da su zaradili nešto novca, vratili bi se kući svojim 'mercedesom'. Iz zahvalnosti njima danas gradimo ovaj spomenik", rekao je Ivan Topić, koji vodi klub oldtajmer vozila i poseduje osam mercedesovih automobila.

Topić je rekao da u Imotskom koji broji 25.000 stanovnika, prema njegovim procenama, ima do 8.000 'mercedesa'.

"Nisu svi automobili registrovani", rekao je Topić.

Jedan od najvećih talasa ekonomske migracije počeo je 1971. godine, kada su hiljade otišle u Nemačku u potrazi za poslom. Drugi je bio 2018. nakon što je Hrvatska ušla u Evropsku uniju i hiljade mladih ljudi napustilo zemlju da bi radili u Zapadnoj Evropi.

image