Srbija i Balkan

Ubica Srba s Ozrena zvanično u bekstvu

Jedan od retkih Bošnjaka pravosnažno osuđenih za pokolje srpskih civila na području Ozrena i Vozuće 1995. godine pobegao pred rok za odlazak u zatvor
Ubica Srba s Ozrena zvanično u bekstvuwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica

Osuđeni ratni zločinac i komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakib Mahmuljin zvanično je u bekstvu i očekuje se da će za njim biti raspisana poternica Interpola.

Mahmuljin se poslednjeg dana zakonskog roka nije predao državnim organima za odlazak na odsluženje osmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ratnog zločina nad Srbima Vozuće i Zavidovića, prenosi Tanjug.

Kako se ranije spekulisalo, on je odmah po izricanju presude otputovao u Tursku, navodno na lečenje, ali Sudu nije dostavljena neophodna medicinska dokumentacija.

Mahmuljin se sve vreme suđenja branio sa slobode, a nakon izrečene presude nisu mu određene kaznene mere.

Nadležni organi su navodno za njegovo napuštanje BiH saznali tek po njegovom nestanku.

Kako su preneli banjalučki mediji, za Mahmuljinom će biti raspisana međunarodna poternica, ali se ne isključuje mogućnost da je on od nestanka pre pola godine već pribavio tursko državljanstvo.

Sud BiH je Mahmuljinu izrekao pravosnažnu presudu od osam godina zbog počinjenog ratnog zločina nad srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Mahmuljin je do septembra 1994. komandovao jedinicama zloglasnog odreda "El Mudžahid", a posle tog datuma postao  je komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH. Mahmuljin se, navodno, hvalio kako su njegovi "mudžahedini" Aliji Izetbegoviću poslali 28 odsečenih glava srpskih vojnika.

Mahmuljinu je suđeno za ratne zločine izvršene u periodu od jula do oktobra 1995. godine na području Vozuće, gde je ubijeno oko 50 zarobljenih Srba. Sud BiH ga je 22. januara 2021. prvostepeno osudio na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine. Nakon žalbe odbrane, apelaciono veće suda BiH ga je 28. aprila 2022. pravosnažno osudilo na osam godina.

image