Srbija i Balkan

Sejdiu: Nezavisnost smo proglasili u saradnji sa zapadnim saveznicima, prvih 100 dana bilo ključno

Bivši predsednik tzv. Kosova istakao je signale koje su dobili od tadašnjih predsednika SAD i Francuske Džordža Buša i Nikole Sarkozija
Sejdiu: Nezavisnost smo proglasili u saradnji sa zapadnim saveznicima, prvih 100 dana bilo ključnowww.globallookpress.com © © Vedat Xhymshiti

Bivši predsednik tzv. Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je povodom obeležavanja godišnjice samoproglašene nezavisnosti da je sve urađeno u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima, a da je ključno bilo prvih 100 dana.

"Nezavisnost Kosova je proglašena u punoj koordinaciji sa međunarodnim saveznicima", izjavio je za "Reporteri" bivši predsednik Sejdiu.

On je istakao signale koje su dobili od tadašnjih predsednika SAD i Francuske Džordža Buša i Nikole Sarkozija i dodao da su ključnih bili prvih 100 dana zbog, kako je naveo "iscrpljivanja argumenata" koji su bili protiv nezavisnosti Kosova, kako se ne bi kompromitovao Ahtisarijev plan, kako je istakao.

"Preuzeo sam funkciju u osetljivom trenutku, zamenivši predsednika Rugovu. Osećao sam zabrinutost, a ponekad i dilemu oko proglašenja nezavisnosti, oko oblika rešavanja tog pitanja", izjavio Sejdiu.

Među izazovnijim trenucima nakon proglašenja nezavisnosti Sejdiu je naveo sastavljanje zahteva za priznanje, ali i sastanke koje je imao sa tadašnjim čelnicima Kfor.

"Za Kosovo je bilo veoma dobrog hoda sa kvalitetom priznanja iz različitih zemalja, ali je bilo važno priznanje susednih zemalja, Severne Makedonije i Crne Gore", istakao je Sejdiu.

On je rekao da kod SAD i zemalja Kvinte postoji potpuna rešenost za konačno rešenje kosovskog pitanja.

Sejdiu je podsetio i na svoje razgovore sa bivšim finskim predsednikom, glavnim pregovaračem o kosovskom pitanju Martijem Ahtisarijem, podsećajući na rezoluciju UN 1244, ali i na prepreke iz Rusije i Kine.

Sejdiu je naveo da je nakon usvajanja ustava po Ahtisarijevom planu i usvajanja zakona o zastavi i himni, ključan momenat za tzv. Kosovo bila odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je, kako tvrdi, zapečaćena samoproglašena nezavisnost.

"To je bio bumerang za Srbiju", izjavio je Sejdiu.

On je komentarišući tadašnji protest Srba rekao da je bilo dosta različite propagande, ali da je reakcija bila odmerena.

image