Srbija i Balkan

Ministar unutrašnjih poslova RS: BiH atraktivno mesto za teroriste, proces protiv Dodika politički

Siniša Karan, ministar policije RS je izjavio da je proces koji se vodi u Sarajevu protiv Milorada Dodika politički, a ne sudski i sa jasnom političkom namerom
Ministar unutrašnjih poslova RS: BiH atraktivno mesto za teroriste, proces protiv Dodika politički© Antonio Ahel/ATAImages

Ustavna i zakonska obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske jeste da štiti predsednika Republike Srpske, a Milorad Dodik je legalno izabrani predsednik. MUP je garant bezbednosti Srpske i svih njenih građana, tako i predsednika kojeg su izabrali naši građani. Proces koji se protiv njega vodi u Sarajevu je politički, a ne sudski, s jasnom političkom namerom. To je u intervjuu za "Politiku" izjavio Siniša Karan, ministar policije RS.

On upozorava na tragične posledice činjenice da su se tom političkom procesu pridružili Sud i Tužilaštvo BiH, koji su, kako ističe, davno izašli iz vladavine prava i pokazali da su samo instrument u rukama interesnih grupa.

"Takvim procesom urušena je cela pravna država, Dejtonski sporazum i izgubljeno poverenje u postupanje pravosudnih organa", kaže Karan.

Kao jedan od izazova, on izdvaja terorizam i konstatuje da terorizam predstavlja pretnju globalnoj bezbednosti i navodi kako teroristički napadi koji su se desili u BiH pokazuju da nismo izuzeti iz ove pošasti.

"Činjenica je i da su mnoge terorističke akte u svetu počinila lica koja su u ranijem periodu bila prisutna u BiH ili je u tim napadima korišćeno oružje iz BiH. To govori da je ova zemlja veoma atraktivna za radikalne islamiste, koji BiH vide kao dobro mesto odakle mogu delovati dalje prema Evropi. Neprestano upozoravamo da se u BiH godinama formiraju vehabijske zajednice i paradžemati, te da radikalni islamisti teže da nametnu svoju veru i zakone i u BiH, zbog čega je neophodna adekvatna reakcija političkih, verskih i pravosudnih institucija", ukazuje Karan.

Ministar podseća da je nakon terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine, MUP formirao Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma i dodaje da je prošle godine ponovo formirana Srednja škola unutrašnjih poslova, u kojoj se ove godine upisuje druga generacija mladih.

Napominje da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije bila i ostala glavni prioritet.

"U prošloj godini procesirali smo 12 organizovanih kriminalnih grupa u vezi sa zloupotrebama opojnih droga, neovlašćenim prometom oružja i vojne opreme, zloupotrebama službenog položaja, primanja i davanja mita i drugih. Saradnja MUP-a sa drugim agencijama u BiH je zadovoljavajuća, no uvek može bolje. U borbi protiv organizovanog kriminala jako je značajna saradnja s Evropolom i drugim policijama regiona i evropskih zemalja", kaže Siniša Karan.

image