Vučić: Dobio bih Nobelovu nagradu da smo uveli sankcije Rusiji; Postoji većina za vlast u Beogradu

Na konferenciji u Minhenu primetio sam navijački pristup, rekao je srpski predsednik za TV Prva

Ono što sam mogao da vidim u Minhenu, na bezbednosnoj konferenciji, to je jedan navijački pristup, sve je manje argumenata, sve više prebrojavanja, sabiranja, kako da se pobedi neprijatelj, a ne stvarnih analiza onoga što se u svetu događa ili dugoročnijeg pogleda u budućnost, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u intervjuu televiziji Prva rekao da je uvek je dobro kada ste prisutni, da je minhenska jedna od najvažnijih konferencija koja okuplja zapadne zemlje.

"Vang Ji (kineski šef diplomatije) je tamo bio incident, čak su neki komentarisali da ne razumeju zašto je on tu", kaže Vučić.

Stavljaju vam u izgled neke pristupe fondovima, neki problemi, kada govorimo o pritiscima na Srbiju, dodao je srpski predsednik.

"Nema sumnje da će nam pozicija biti još teža", istakao je Vučić.

On je govorio i o programu do 2027. godine vezanom za Ekspo i važnosti ekonomskih pitanja, ali i političkim pritiscima na Srbiju.

Da smo uveli sankcije Rusiji nikakvo pitanje ni oko čega se ne bi postavljao, napomenuo je srpski predsednik i dodao da oni koji to traže znaju da nije moguće da uvedemo sankcije Rusiji, uprkos tome što nam mnogo toga nije naklonjeno.

"Bio bih šampion demokratije i dobitnik brojnih nagrada da sam to uradio, uključujući i Nobelovu nagradu i uopšte se ne šalim kada to kažem", istakao je Vučić.

Govoreći o ekonomiji zemlje, on je istakao da Srbija čini 52 odsto ukupnog BDP Zapadnog Balkana, 55 odsto ukupnog izvoza Zapadnog Balkana.

"Zato je Srbija važna i zato se sa Srbijom razgovara jer je srpska ekonomija važna. Da bi srpska ekonomija mogla da nastavi tako, mora da se obezbedi mir, stabilnost, sigurnost. Zato nam je nanosilo štetu što se vodila hajka na ovu zemlji i to iz ove zemlje", rekao je Vučić.

On je istakao da je u Minhenu razgovarao sa svima najvažnijima koji se uopšte bave Srbijom. Govoreći o najavljenom predstojećem sastanku u Briselu i nastavku dijaloga sa Prištinom, srpski predsednik istakao je da trenutno ne znamo rešenje.

"Kada ga budemo znali reći ćemo javnosti. Oni traže da naša centralna banka sarađuje sa njihovom centralnom bankom, a to bi bilo priznanje nezavisnosti Kosova, to ne može. Oni i nemaju centralnu banku to je banka za štediše, nemaju ni svoju valutu niti su u evrozoni", rekao je Vučić.

Mihael Rot je jedan od najvećih srbomrzaca u Evropi, napomenuo je Vučić govoreći o snimku koji je objavio član nemačkog Bundestaga sa proslave Sretenja i emitovanja Vučićevog govora na Trgu republike uz komentar da je Srbija autokratska država.

"Kada Kurti sebi podigne spomenik u Podujevu to je valjda demokratski i dokaz vrhunca vladavine prava po Rotu i Šideru i đilasovskoj opoziciji. Ponosan sam i na vatromet i na izložbe i postavke muzeja i organizaciju proslave Sretenja", rekao je Vučić.

On je istakao da ne razume ljude koji će iz političkih potreba da mrze svoju zemlju.

Osvrćući se na komentare predstavnika opozicije u vezi sa proslavom Sretenja i zamerke da se sve dešava u zemlji gde se deca leče SMS porukama, Vučić je rekao da postoje tri pokvarene rečenice o Srbiji, a prva je: "E ovo samo u Srbiji ima".

"Druga je: imate pare za to, ali zato decu lečimo SMS-om. U našoj zemlji mnogo više lečimo nego u najvećem delu najrazvijenijih zemalja sveta. U našoj zemlji se radi po rođenju skrining za četiri bolesti o trošku države. To se radi u 20 najrazvijenih evropskih zemalja, a u 25 je pilot-projekat", istakao je Vučić.

Govoreći o sutrašnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Grada Beograda, Vučić je rekao da je želeo da razgovara sa Branimirom Nestorovićem iz "Mi-Glas iz naroda".

"Ali, oni ne žele da razgovaraju, po mom mišljenju ne ponašaju se dovoljno odgovorno ne razumeju šta je država. Ponašaju se onako kako misle da je dobro za njihovu političku opciju", rekao je Vučić.

Kako je naveo, gubi se vreme koje je potrebno za pripremu Ekspo 2027 zbog dva-tri mandata više.

"Ali mi imamo većinu u gradskoj skupštini, o tome će govoriti Aleksandar Šapić, a rok za konstituisanje je do 2. ili 3. marta. Mi imamo većinu koja je više nego legalna, čak i dobrim delom legitimna. Ali, ne želim da mi budemo lopovi koji kradu biračku volju kao što je Đilas ukrao 2008. godine", istakao je Vučić.

On je napomenuo da je bolje da nemamo vlast, nego da ona bude ukradena ponavljajući da postoji legalna većina za formiranje vlasti u Beogradu. Kako je objasnio, sačekaće se do prvih dana marta da se vidi da li postoji legitimna većina, ako ne postoji, biće novih izbora. 

Govoreći o zahtevima opozicije u vezi sa izbornim uslovima, rekao je da prigovora nema, a traži se poništavanje izbora, kao i da je centralni zahtev opozicije ustvari to što traže da se njegovo ime ne pojavljuje na izbornim listama na budućim izborima.

"A da li je Đilas učestvovao na gradskim izborima? Nije na listi, a učestvovao je u svim govorancijama o Beogradu. I Tadić je 2012. godine vodio sve liste", rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na izjave Andreasa Šidera za kojeg je rekao da je "korumpirani kriminalac i belosvetska lopuža" ističući da ih sve moli da pruže dokaze za optužbe koje već godinama iznose na njegov račun.

"Srbija je slobodna i slobodarska država, nismo vam dali ni u Prvom svetskom ratu da nam odlučujete o zemlji, nećemo vam dati ni sada", istakao je Vučić.

Osvrćući se na komentare dela opozicije da je izgubio kredibilitet u međunarodnoj zajednici nakon događaja u Banjskoj i da je to "bedno koprcanje", Vučić je istakao da se radi o njegovom "koprcanju da ne priznam nezavisno Kosovo koje je junačko, a njihovo ponašanje je bedno".

Napomenuo je i da će se Milanom Radoičićem baviti nadležni organi, a da je raspisivanje Interpolove poternice za njim tražilo tzv. Kosovo.

Srpski predsednik komentarisao je i sinoćnu izjavu trenera Partizana Željka Obradovića da treba da mu pruže konkretne podatke da je Partizan državni projekat. Ništa ne bi bilo ni od Partizana ni od Zvezde da nema države, nijedan klub u Evropi nema toliku podršku od države kakvu imaju ova dva kluba, rekao je Vučić.

"Plaćamo enormne sume novca, dobijaju po tri puta nižoj ceni halu Arena, sve otplate i odlaganja isplate poreza, privatnike kojima država kaže da podrže klub za koji uopšte ni ne navijaju. Mi im damo pare sa kojima oni sutra plate porez. A najlakše je da se kaže Vučiću pe… E pa od sada će i biti tako", rekao je srpski predsednik.

Moraćemo da se borimo za sve ono što smo postavili kao velike ciljeve, da uradimo sve što možemo da ljude uključimo u tu priču, da razumeju koliko je to važno za nas – to je promenjena Srbija, Srbija budućnosti koja će biti dominantna u regionu, istakao je srpski predsednik.

"Biće još mnogo pritisaka i spolja i iznutra, a hoćemo li izdržati - gotovo sam siguran da hoćemo. Ova zemlja ima dobru budućnost", zaključio je Vučić.