Nemac ocrnio Dan državnosti u Beogradu: "Rote, nije ti smetao spomenik Kurtiju u Podujevu?"

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot prokomentarisao je proslavu Dana državnosti u Beogradu navodeći da Srbija sve više liči na autokratiju, na šta je reagovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navodeći da je Rot zaslepljen pristrasnošću

Dok je Srbija slavila Dan državnosti, 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od Sretenjskog ustava, nizom manifestacija, većina građana je uživala u neradnim danima ali i brojnim spektaklima, poput vatrometa, svetlosnim efektima, preletu dronova u više gradova Srbija.

Multimedijalni program povodom Dana državnosti "Oživljavanje" krasio je Stari dvor, zdanja Instituta Servantes, kao i obližnji Narodni muzej Srbije i Narodno pozorište.

Naravno, našao se neko kome je srpski patriotizam zasmetao.

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot podelio je na Iksu snimak iz Beograda, koji već tri dana kruži društvenim mrežama, nastao 15. februara, na kome je prikazan deo pomenutog slavlja na Trgu Republike, gde se nalazi Narodni muzej.

Naime, na snimku koji je objavio zabeležen je trenutak kada je na Narodnom muzeju projektovana 3D animacija, a ulična rasveta je bila ugašena radi bolje vidljivosti. U tom trenutku na razglasu je pušten govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa proslave u Starom dvoru, što je, očigledno, zasmetalo Rotovom istančanom ukusu za demokratiju.

Jer, ko još prenosi govor predsednika na Dan državnosti? 

Uz objavljen video, što mu je poslužilo kao nepobitan dokaz, Mihael Rot je napisao da Srbija sve više liči na autoritarni režim.

"Predsednik Vučić drži govor na Dan državnosti, koji se uživo prenosi preko zvučnika na beogradskom glavnom trgu. Dragi prijatelji u Evropskoj uniji i SAD, kažite mi, da li se ovo dešava u bilo kojoj drugoj demokratiji", upitao je nemački političar.

Reagujući na ovakvo ophođenje prema proslavi velikog i značajnog praznika za Srbe predsednik Srbije je rekao da je Mihael Rot jedan od najvećih srbomrzaca u Evropi.

"Kada Kurti sebi podigne spomenik u Podujevu to je valjda demokratski i dokaz vrhunca vladavine prava po Rotu i Šideru i đilasovskoj opoziciji. Ponosan sam i na vatromet i na izložbe i postavke muzeja i organizaciju proslave Sretenja", rekao je Vučić.

Reagovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić poručivši da je nemački političar zaslepljen pristrasnošću, koja ga istovremeno, kako je dodala, diskredituje.

"Ovako to izgleda kada vas pristrasnost zaslepi. Mihael Rot je nekada bio jedan od onih političara koji su dva, ili čak tri puta proveravali informacije pre nego što ih objave (ili podele). Onda je njegova pristrasnost prema Srbiji i Aleksandru Vučiću postala toliko jaka i očigledna da je počeo da veruje u sve što odgovara njegovom pogledu na stvarnost. Otuda i tvit ispod koji predstavlja školski primer lažnih vesti i kampanje dezinformacija. Sramota", objavila je Brnabić na mreži Iks, gde je priložila Rotovu objavu.

Podsetila je da istovremeno, kada je otkriven spomenik Aljbinu Kurtiju u Podujevu, 14. februara, Rot nije pitao da li se to dešava u nekoj drugoj demokratiji - da se otkrije statua osobe koja je živa i još na funkciji.

"To nije bio znak diktature ili jednostavnog nedostatka elementarne pristojnosti? Ne. Zato što su to uradili ljudi koje Mihael Rot podržava. Zaključak: takva očigledna pristrasnost ne samo da vas zaslepljuje, već vas diskredituje'', istakla je predsednica Vlade Srbije.