SPS: Imamo većinu u Beogradu, podržavaju nas ne još dva, nego četiri odbornika

Fila je istakao da SPS i naprednjaci imaju "više od 56 odbornika"

Nosilac liste Socijalističke partije Srbije (SPS) i kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda na decembarskim izborima Toma Fila izjavio je da su Srpska napredna stranka i SPS imali većinu za konstituisanje Gradske skupštine, ali da "nisu želeli da sastave vlast".

Fila je istakao da SPS i naprednjaci imaju "više od 56 odbornika" i da su im njih četvoro sa drugih lista potvrdila da bi podržala formiranje gradske vlasti u Beogradu.

"Nisu samo dva odbornika u pitanju, nego četiri", naglasio je Fila za Nova S.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a za većinu je potrebno imati najmanje 56 odbornika.

Konstitutivna sednica Skupštine grada je 19. februara pomerena za 1. mart, pošto su se u sali pojavili samo predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA, podseća Radio Slobodna Evropa.

Opozicija je tom prilikom ocenila da izostanak odbornika SNS-a i SPS-a pokazuje da nemaju većinu u glavnom gradu.

Fila, koji je kao najstariji odbornik predsedavajući Skupštine grada, rekao je da i SNS i socijalisti žele da cela lista "Mi - glas iz naroda" podrži novoformiranu beogradsku vlast jer bi tako legitimitet bio potpun.

"Zato je i određeno dodatnih deset dana kako bi se još jednom pokušalo razgovorom da se prvi na odborničkoj listi 'Mi - glas iz naroda' Branimir Nestorović ubedi da pruži podršku formiranju vlasti u Beogradu", podvukao je Fila.

Na izborima za Grad Beograd, održanim 17. decembra, najviše mandata osvojila je Srpska napredna stranka – 49, dok je opoziciona "Srbija protiv nasilja" osvojila 43. Koalicija NADA dobila je sedam mandata, izborna lista "Mi - glas iz naroda" dobila je šest, dok je lista Socijalističke partije Srbije dobila pet odborničkih mesta.

Branimir Nestorović, nosilac liste "Mi - glas iz naroda", izjavio je 19. februara da su dva odbornika sa njegove liste "odbegla" i da bi bilo dobro da se održe novi izbori u Beogradu.

Dan ranije, 18. februara, predsednik Srbije i funkcioner SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da njegova stranka ima "legalnu i delom legitimnu većinu" u glavnom gradu.

Lista "Srbija protiv nasilja", koju čini desetak opozicionih stranaka, u više navrata je tražila da se ponište rezultati beogradskih izbora zbog navoda o ozbiljnim nepravilnostima koje su izneli međunarodni i domaći posmatrači.

Predstavnik liste "Mi-glas iz naroda" Dragan Stanojević za RT Balkan rekao je da ovaj pokret ne menja stav, te da ne žele da ulazi u bilo kakve koalicije.

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić poručio je juče da će u Beogradu biti održani novi izbori "ukoliko za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava" izborne liste "Mi - glas iz naroda", a Stanojević navodi da je "teško ući u njihovu glavu i razumeti šta misle".

"Međutim, očigledno je da su očekivali da će na neki način moći da nas ubede da podržimo njihovu listu, i da su nas neozbiljno shvatali od samog početka. Takođe je očigledno da su obezbedili, pod navodnicima, tu većinu, na koji način jasno je - ili nekom kupovinom ili obećanjima, ne samo od nas nego i od drugih partija", dodao je on.

On je napomenuo da bi bilo previše da vladajuća koalicija "napravi većinu sa kupljenim mandatima, to jest ljudima", imajući u vidu sve pritiske, prozapadnu opoziciju, Evropu...

Evropski parlament usvojio Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

U Rezoluciji usvojenoj 8. februara, EP je pozvao na nezavisnu istragu sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda i zbog navoda o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou.