Bocan-Harčenko: Podržavamo inicijativu da se pitanje KiM vrati pred SB UN

Među gostima u ambasadi povodom proslave Dana otadžbine Rusije u Beogradu bio je čitav niz visokih zvanica iz političkog i društvenog života Srbije

Ako biste me pitali šta je najvažnije obeležje naših odnosa, ja bih rekao da je u pitanju razumevanje duše i srca, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko na proslavi nacionalnog ruskog praznika Dana branilaca otadžbine u ruskoj ambasadi.

"Ovaj praznik je izuzetno važan za nas Ruse, tiče se naše slavne istorije, teške ali herojske, naše tradicije, vrednosti i naravno naše budućnosti. Čestitamo i podržavamo vojnike koji su na bojištu i koji i danas brane našu bezbednost i bezbednost naše države. Posebno smo im zahvalni sada na vojnim uspesima koje su imali", poručio je Bocan-Harčenko. 

On se osvrnuo i na kosovsko pitanje, rekavši da je podrška Srbiji oko teritorijalnog integriteta "jedan od najvažnijih političkih stavova Rusije kao stalne članice Saveta bezbednosti".

"Odmah smo podržali inicijativu za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti, a cilj je da se ovo pitanje vrati u Savet bezbednosti UN. Naravno, poštujemo i velika je čast da Srbija nije prihvatila i neće prihvatiti sankcije protiv Rusije, uprkos napadima, pritiscima i pretnjama, što daje mogućnost da dalje idemo napred i razvijemo odnose bez ikakvog zastoja u svim sferama", poručio je Bocan-Harčenko i ponovo zahvalio Srbiju na razumevanju za osećaj "naših srca i duše".

Među gostima u ambasadi Rusije u Beogradu je bio čitav niz visokih zvanica iz političkog i društvenog života Srbije: ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar za rad Nikola Selaković i ministar sporta Zoran Gajić, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, bivši načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, episkop bački Irinej, penzionisani pukovnik PVO Vojske Jugoslavije koji je komandovao jedinicom koja je tokom NATO agresije srušila avion F-117 Zoltan Dani.

Dan branioca Otadžbine u Rusiji se obeležava 23. februara kao dan vojničke slave a proslavljaju ga ne samo oni koji su služili ili služe u Oružanim snagama Rusije, već se on smatra neformalnim narodnim praznikom svih muškaraca i ima masovni karakter.

Na ovaj dan po tradiciji u Moskvi se održava svečana ceremonija kraj zidina Kremlja i polaganje venaca na Spomenik nepoznatom vojniku.