Srbija i Balkan

Kakva "država" takvi i političari: Haradinaj jedva pozdravio Kurtija

Dvojica lidera Albanaca pružili su jedan drugom ruku, ali je bilo potpuno jasno da im nije drago što se sreću
Kakva "država" takvi i političari: Haradinaj jedva pozdravio Kurtija© Omer Messinger/Getty Images

Kakva "država", takvi i političari – jasno se vidi na primeru takozvanog Kosova, gde su već duže vreme bivši i sadašnji premijeri Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti, kao rogovi u vreći. Njihov sukob, i prepucavanje došli su do takvog nivoa da više ne mogu ni da odglume da se podnose, pa je tako, na svečanosti povodom obeležavanja 35 godina od štrajka rudara u Trepči, Haradinaj zamalo potpuno "iskulirao" svog naslednika.

Kada mu je Kurti pružio ruku, bivši vođa terorističke OVK ga je "ohladio" i sedeći se pozdravio s njim. Da je Haradnijev pogled mogao da ubije, takozvano Kosovo bi do sad ostalo premijera. Istini za volju, ni u Kurtijevim očima nije bilo ništa više poštovanja.

Haradinaja je ovaj susret, međutim, poprilično potresao, pa je tako, čim se domogao tastature, krenuo da kritikuje trenutnog premijera privremenih prištinskih institucija.

Rekao je, između ostalog da je Kurtijeva vlada obmanula rudare, te da loše upravljanje Trepčom i nedostatak ozbiljnih investicija dovodi ovu kompaniju u kolaps.

"Izjave premijera da se ne slaže po svakom pitanju sa Sjedinjenim Državama, jesu njegov očajnički pokušaj da svoje nesuglasice sakrije baš tamo gde ne bi trebalo. Jer u  sferi bezbednosti ne sme biti razlika ili nesuglasica sa partnerima! Bezbednost Kosova i regiona garantuju samo ujedinjeni saveznici, posebno SAD i priključenje NATO-u", rekao je Haradinaj.

Otrovne strelice dvojice lidera Albanaca sa Kosmeta, lete već neko vreme, pa je Haradinaj stigao sve do Amerike da se požali na ponašanje svog naslednika. Kurtija je nazivao "najsmešnijim i najštetnijim" političarem u istoriji "Kosova", koji, verovali ili ne "radi za Srbiju" i koji je "srpski špijun".

image