Srbija i Balkan

Vučić: EP od nas traži i priznanje "Kosova" i sankcije Rusiji

Beograd nije zainteresovan ni za kakvo međusobno priznanje, odluke će donositi samostalno, a ako to znači prekid pregovora, prekinite ih onda odmah, poručio je predsednik Srbije Žozepu Borelju
Vučić: EP od nas traži i priznanje "Kosova" i sankcije RusijiNone © TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se traži da Srbija uvede sankcije Rusiji, odnosno uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, samo je potvrdila da se od naše zemlje traži da uvede sankcije Moskvi i prizna nezavisnost "Kosova", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Evropski parlament je doneo preporuke, u kojima se osim usaglašavanja spoljne politike, kako je istakao predsednik, traži i međusobno priznanje.

"Srpska javnost treba da zna šta traže od nas. Dakle, sve i da uvedemo sankcije Rusiji, prekosutra bi poslanici Evropskog parlamenta izašli sa novom rezolucijom gde bi tražili priznanje tzv. Kosova", istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da Beograd nije zainteresovan ni za kakvo priznanje. U vezi sa zahtevom za uvođenje sankcija Rusiji, napomenuo je da Srbija sama donosi svoje odluke, "a vidim, oni su usrećili svoje narode odlukama sa visokim inflacijama i zatvorenim privrednim subjektima".

Crvene linije i prekid pregovora

Vučić se obratio javnosti posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović u Predsedništvu Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, pojasnio je da je postizanje dogovora o tablicama dobra vest za Srbiju, da je sačuvan mir, ali i da nas čekaju novi pritisci i teški pregovori oko Kosmeta.

"Poslali smo naš odgovor na nemačko-francuski plan u formi non-pejpera, zna se šta su naše crvene linije. Pretite prekidom pregovora, prekinite ih onda odmah. Može li neko ozbiljan da se hvali time što je prekinuo pregovore? Kako onda mislite da rešavate probleme? Mi kažemo: nećemo Kosovo u UN. Hoćete li u tom slučaju da nas bombardujete, da nam pretite sankcijama?", zapitao se predsednik.

On je istakao da ne može i neće da vrši pritisak na kosmetske Srbe da odustanu od svojih zahteva i vrate se u zajedničke institucije.

Nema dalje bez implementacije već dogovorenog

Podsetio je da su srpski uslovi za povratak u prištinske institucije da se odustane od preregistrovanja tablica na RSK registracije, kao i da se formira Zajednica srpskih opština.

"Jedan uslov je ispunjen, onaj oko tablica, ostalo je da se formira ZSO. Od ključnog je značaja implementacija postignutih dogovora, koja je deo onog što je sinoć dogovoreno u Briselu. Bez toga nema dalje", rekao je predsednik Vučić.

Međunarodnoj javnosti ne treba još jedan sukob

On je dodao da je (zapadna) međunarodna zajednica izvršila pritisak na Prištinu da prihvati sporazum o tablicama jer joj "ne treba novi sukob".

Kako je objasnio, Albanci su imali bolji sporazum pre dva dana nego juče, ali to je njihova pogrešna procena.

"Međunarodna zajednica i ubuduće će suštinski biti na strani Prištine, a što se tiče Srbije, ne postoji taj koji može da nam pomogne, mi ćemo biti sami", istakao je Vučić.

On je poziciju Srbije uporedio sa čuvenom bitkom Crvene armije s početka nacističke invazije, rekavši da pregovore o KiM Beograd vodi "kao odbranu tvrđave Brest, sa 300 vojnika protiv nadolazeće soldateske".

Tablice imaju simbolički značaj

Situaciju među Srbima na Kosmetu opisao je kao uzavrelu i dodao da su ljudi siti svega, ali znaju da će imati podršku Srbije.

Objasnio je i šta konkretno donosi postignuti sporazum o tablicama.

"Za 70-80 automobila godišnje nema izdavanja novih tablica, ali smo uspeli, posle 11-12 godina od potpisivanja sporazuma, da izbegnemo ono gde piše da izdavanje tablica mora da bude jedinstveno na teritoriji pokrajine", rekao je Vučić, i dodao da očuvanje KM tablica ima pre svega simbolički značaj.

Srbija će uvek biti uz rukovodstvo Srpske i njen narod

Predsednik Srbije izrazio je podršku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović, za koje su pojedini mediji uoči izbora spekulisali da navodno nisu u dobrim odnosima.

Susretom u Predsedništvu oni su demonstrirali jedinstvo srpskih vlasti s obe strane Drine.

Kako je rekao Vučić, narod i rukovodstvo u Republici Srpskoj uvek će u Srbiji imati nekoga na koga mogu da se oslone, u koga mogu da imaju poverenje i ko će im pomoći na svaki način.

"Zajednički smo razmotrili političku situaciju, dodatno usaglasili stavove koji su najčešće gotovo jedinstveni između Srbije i RS, govorili o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na KiM", naveo je Vučić.

Dodao je da je konkretizovana ideja o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, kao i da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, poput izgradnje autoputa Rača-Bijeljina.

"Razgovarali smo o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži pre kraja godine za više opština: Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje. Dodik je predložio još jednu opštinu Srpce, gde smo dogovorili da gradimo Dom zdravlja", istakao je srpski predsednik.

Dodao je da je važno da se unapređuju ekonomske, kulturne, jezičke i duhovne veze Srbije i Republike Srpske.

 

image