Srbija i Balkan

Počeo 45. Sajam turizma: Sajamski popust neutrališe ovogodišnje poskupljenje od 20 odsto

Da li će poskupljenja u turizmu uticati na to da gledamo egzotične destinacije Bali i Namibiju, a idemo u one najbliže, poput Segedina i Ohrida
Počeo 45. Sajam turizma: Sajamski popust neutrališe ovogodišnje poskupljenje od 20 odsto© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Da "Avantura počinje ovde", kako glasi ovogodišnji moto 45. sajma turizma, vidi se pri prvom koraku koji posetioci naprave na Beogradskom sajmu gde ih očekuje 40 zemalja i oko 200 domaćih i stranih izlagača, obećavajućih popusta, nagradnih igara.

Svaka od turističkih organizacija i agencija potrudila se da predstavi svoje popularne destinacije, tradiciju, ukusne delicije, zanatske i druge radinosti.

"Nadam se da ću ugrabiti neku dobru 'frst minit' ponudu za maj, u predsezoni. Nebitna mi je zemlja, samo da ima more i da je cena korektna", kaže penzionerka Biljana, otkrivajući da je prošle godine izabrala Alanju u Turskoj umesto hrvatskog primorja koje je priželjkivala - upravo zbog drastične razlike u cenama.

Aleksandar Seničić iz Jute za RT Balkan kaže da su turističke agencije obezbedile značajne sajamske popuste i do 45 odsto u odnosu na cenu koja će važiti u sezoni.

"Sada je najbolja prilika da se odabere vreme za odmor i da se uplate aranžmani s obzirom na to da su cene u odnosu na prošlu godinu skočile za 10 do 20 odsto, u zavisnosti od vrste prevoza, kategorije i kvaliteta smeštaja i ličnih preferenci, pa s ovim sajamskim popustom može da se neutrališe to poskupljenje", rekao je Seničić.

On je dodao da beogradski sajam turizma ima veliki značaj, pre svega za receptivni turizam - čija se ponuda nalazi u hali 4 - a gde su TOS, TOB i TOV, kao i regionalni turistički centri doneli najbolje iz Srbije, poput "Srpske Kapadokije" u Inđiji (Krčedinska ada), EKSPO 2027 projekta, uporišta duhovnosti i drugo.

Za one koji bi ipak želeli da se upoznaju sa čarima drugih zemalja, tu su popularna letnja odredišta, evropski gradovi, daleke destinacije, banje, spa centri...

Najpopularnije ture za 1. maj, Uskrs i predsezonu

Iz popularne beogradske agencije kažu da su spremni za 1. maj i Uksrs, ali i za uplatu letnjih aranžmana.

"Mi okupljamo ceo svet na našem štandu. Imamo veliki broj tura, od južne Italije, Kipra koji se vratio u ponudu, Šarm el Šeika koji je opet aktuelan, Španija sa akcentom na Andaluziju, Maroko, Portugalija, takođe idu lepo i dobro, Kina, Indija", rekao je sagovornik RT Balkan Dušan.

"Specijalna ovogodišnja ponuda bus-avio-avio-bus je klasična Italija, od Venecije do Napulja i nazad. Za leto je najtraženija Grčka, kontinentalna i ostrva. Nešto novo u ponudi je Ksilokastro, mali primorski grad u Korintiji na Peloponezu. Smatramo da je to jedna regija vredna pažnje a zapostavljena je. Takođe se traže Hrvatska i Bugarska koja se vratila na staro, Turska je standardo dobra, biće još bolje jer smo uveli liniju za Izmir. U Egiptu imamo novine takođe, pored Hurgade, El Guna ili 'egipatske Venecije' prolazi jako dobro...", dodao je on.

Kaže da su popusti odlični, za rani buking do 35 odsto, plus dodatni sajamski popust, za uplatu od 6.000 dinara dodatnih 5 odsto, odnosno za uplatu u celosti još 7 odsto.

Što se Grčke tiče, koju godišnje poseti oko milion građana Srbije, Nemanja iz agencije koja je fokusirana na Sitoniju tvrdi da se u maju može letovati već od 80 do 100 evra po osobi sa autobuskim prevozom.

"Aktuelni popust je 20 odsto, a u sezoni će cene biti od 600 do 1.200 evra u sezoni. Imamo 100 kuća u ponudi, siguran sam da će štand biti pun u odnosu na prethodnu godinu, prvih sat vremena obećava da će biti dinamično", poručuje nam Nemanja.

Agencije koje nude Solunsku regiju, Paraliju, Katrini, planinu Olimp, arehološka nalazišta, banje, crkve, trljaju ruke - penzioneri su tu, blizu je kolima, kombinuju se seoska naselja sa morem.

"Imamo 10 odsto popusta na sve aranžmane, veliki broj apartmana i hotela", poručuju.

Španiju je prošle godine posetilo 48.000 Srba, zahvaljujući letovima "Er Srbije" koja je uvela letove za Madrid, Barselonu, Valensiju, Palma de Majorku i Malagu.

"Ako ste rešili da nas posetite, očekuju vas proslave značajnih godišnjica, otvaranja novih muzeja, poput Muzeja flamenka u gradu Herez de la Frontera, proširenje Muzeja lepih umetnosti u Bilbau, kao i brojne izložbe i sportske manifestacije. Valensija ove godine nosi titulu Zelene prestonice Evrope. Od 1. januara ove godine Ovijedo nosi titulu Španske prestonice gastronomije, a Madrid slavi 150 godina od rođenja arhitekte Antonija Palasiosa", kažu iz TOŠ.

Bliske destinacije

Kada je Crna Gora u pitanju, ubeđuju da će cene ostati na prošlogodišnjem nivou.

"Privatni smeštaj u Budvi je u predsezoni od 10 do 15 evra, odnosno od 25 do 35 evra po sobi, u sezoni od 12 do 25 evra po osobi, odnosno 35 do 85 evra po sobi. Hotelski smeštaj je u maju od 28 do 31 evro u maju, junu do 60, a julu i avgustu i do 70 evra za dvokrevetne sobe sa tri zvezdice, dok one luksuznije u predsezoni koštaju od 50 do 150 evra, a u sezoni i do 450 evra", navode.

Takođe blizu, tu su Segedin i Ohrid, dve destinacije u kojima su naši građani jedni od najbrojnijih turista.

Laslo Kocan predstavlja Segedin, grad sa 160.000 stanovnika, plus 35.000 studenata jer je u pitanju univerzitetski centar.

"Subotica i Segedin su gradovi secesije, jako su lepi i relativno mirni. Segedin važi za šoping mesto, a neke privlači i stara banja. Tu je i Tisa, pa je grad bio poplavljen i zamenjen je potpuno novim, šest metara višim. Jedna od retkih građevina koje su ostale u originalu je pravoslavna crkva sa svojim velelepninim ikonostasima", poziva nas Kocan.

Za one koji preferiraju religiozni turizam, nezaobilazan je Ohrid. Letovanje na ovoj destinaciji može da košta od 200 do 1.000 evra.

"Cene smeštaja u luksuznom hotelu suod 130 do 150 evra, pa do 10-15 evra po osobi za privatne smeštajne jedinice. Ohrid je pod zaštitom Uneska, ima najbolju hranu, pre svega sir, kiselo mleko, kačkavalj, zatim najdraže ljude, jezero, definitivno je najposećeniji grad u regionu. Imamo 'Ohrid koling festival', sunce, istoriju, kulturu, avanturizam - jahanje konja, vožnje džipova, obilazak i paraglajding sa planine Galičica, odlične vinarije, arheološke lokalitete,  deset dana vam je malo da dođete", navode nam predstavnici turističke ponude Severne Makedonije. 

Daleke destinacije

Za daleke destinacije, na raspolaganju su Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija, Kamerun, Gabon, Namibija, Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Kenet Nependa, izlagač iz Namibije kaže da je ta zemlja ima lepe pejzaže, safari, pustinje sa prelepim pogledom, visokim dinama, različitim parkovima.

"Naša priroda je šarenolika, gde god odete bićete oduševljeni. U pitanju je najveća država u jugozapadnoj Africi, sa relativnom malom populacijom od 2,4 miliona stanovnika. Imamo rezervat za geparde, divlje pustinjske slonove i lavove, što je jedinstveno i ne postoji nigde drugo u Africi. Za 14 dana treba izdvojiti između 2.000-3.000 dolara, za sve - prevoz, aktivnosti i smeštaj", zaključuje on.

Indonezija koja se posle četiri godine vratila na Sajam, usled prekida zbog pandemije kovida 19, zajedno sa tri agencije predstavlja zanimljive turističke destinacije.

"Naglasak je na Bali, hram Boroboduru, novi glavni grad na Kalimanta ostrvu koji će se zvati Nusnatara, to je osnovno što promovišemo. Popusti se kreću od 50 do 400 evra za jedan aranžman na Baliju za rezervacije do 20. marta, a najjeftiniji je od 1.549 evra za 13 dana".

Sajam turizma traje od 22. do 25. februara, pojedinačna cena ulaznice je 500 dinara, grupne 400 dinara po osobi (minimum osam ljudi), a parking je 200 dinara po satu.

image