Osmani: Pitanje dinara može da se reši, nije trebalo da izazove sukob sa saveznicima

Odluka centralne banke u Prištini, koja je stupila na snagu 1. februara, uređuje da jedino sredstvo plaćanja na Kosmetu bude evro

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da se pitanje zabrane srpskog dinara na "Kosovu" može rešiti unutar zemlje, te da to pitanje nije trebalo da izazove sukob Prištine i njenih saveznika.

"Ovo pitanje može da se reši ovde na 'Kosovu'. U stvari, to uopšte nije trebalo da bude problem. Nije trebalo da zbog toga nastane sukob sa saveznicima", rekla je Osmani u izjavi novinarima.

Odluka centralne banke u Prištini, koja je stupila na snagu 1. februara, uređuje da jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji bude evro, čime se ukida dinar, podseća "Radio Slobodna Evropa".

Međunarodna zajednice izrazila je zabrinutost da bi ova odluka mogla da ima negativan uticaj na Srbe iz južne pokrajine i podigne etničke tenzije. Od kosovskih vlasti je zbog toga zatraženo odlaganje primene ove uredbe.

Međutim, CBK je saopštila da prelazna faza primene njene uredbe ne može da traje duže od tri meseca.

Osmani je od kosovskih institucija zatražila da rade na rešavanju ovog pitanja na osnovu zakona, ali uz podršku saveznika.

"Uverena sam da, ukoliko postoji volja za sastankom koji može potrajati nekoliko sati, sve institucije koje treba da sprovedu uredbu CBK u praksi, mogu da sednu i donesu konkretne korake na osnovu zakona koji postoje na 'Kosovu' i da dobiju podršku saveznika za njegovu primenu", rekla je Osmani.

Pripadnici srpske zajednice na KiM imaju razna primanja iz budžeta Srbije u dinarima, ali od početka ove nedelje ne mogu da ih podignu zbog odluke CBK kojom se uređuje da je evro jedina valuta za platni promet.

Na osnovu te odluke, kosovske vlasti su od početka februara dva puta zabranile uvoz srpskog dinara, zbog čega je došlo do nestašice ove valute u južnoj srpskoj pokrajini.

Tom odlukom se, pored ostalog, uređuje da je CBK jedina koja može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji "Kosova".