Srbija i Balkan

Mitropolit Joanikije: Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti

Mitropolit crnogorsko-primorski istakao da čak ni pod Turcima nije bilo pritisaka kao sada, u vreme privremenih prištinskih institucija
Mitropolit Joanikije: Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnostiNone © ATA Images

Zapadni svet hoće da otme deo teritorije države Srbije i da, nasilnim putem stvori, državu "Kosovo", zbog čega su srpske svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti, upozorio je danas mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, prenosi Tanjug.

"A onda da svetinje i svo kulturno blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji preknjiže na tu takozvanu državu", kazao je mitropolit Joanikije u besedi u Cetinjskom manastiru nakon liturgije povodom praznika Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Istakao je da čak ni turska vlast nije htela da menja identitet srpskih svetinja, dok privremene prištinske institucije to žele i rade na tome.

"Ove sadašnje vlasti to hoće. Međutim, Sveti Stefan Dečanski i ostali Božji ugodnici - Sveti knez Lazar i srpski arhiepiskopi i patrijarsi čuvali su naše svetinje. Tako ih čuvaju i danas i jasno svedoče svima da su to pravoslavne srpske svetinje. Naravno, one nisu duhovno i kulturno blago samo srpskog naroda nego pripadaju duhovnom i kulturnom blagu Evrope i sveta", zaključio je mitropolit Joanikije.

Teror nad SPC na KiM traje godinama

Više od 20 puta u poslednje dve godine oskrnavljeni su hramovi Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Kosova i Metohije. Na meti su se najčešće našli hramovi u Prištini, Vučitrnu, Kosovskoj Kamenici, Obiliću... Neki od ovih verskih objekata više puta su rušeni, paljeni i pljačkani od 1999. godine, nakon NATO bombardovanja i dolaska međunarodnih mirovnih snaga, do danas.

Među oskrnavljenim objektima nalazi se i crkva Svetog Jovana Preteče iz 1932. godine, koja je sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve i oštećena je tokom pogroma 2004. godine.

U srpskoj tradiciji ova crkva pominje se kao mesto okupljanja vojske kneza Lazara pred Kosovsku bitku 1389. godine, i nalazi se u Samodreži na šest kilometara istočno od Vučitrna, a Albanci su od nje napravili javni toalet i ne dozvoljavaju obnovu hrama.

Za to vreme, zvaničnici privremenih prištinskih institucija su tražili od UNESKO da četiri manastira SPC na Kosovu i Metohiji skine s liste ugrožene svetske baštine kulture.

SPC u južnoj srpskoj pokrajini odlučila je u junu ove godine da prekine sve kontakte sa vlastima tzv. Kosova zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda zajednice, kao i otvorene entičke i verske diskriminacije prema SPC, objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani. 

Naime, manastir Visoki Dečani SPC vodi borbu sa privremenim prištinskim institucijama, sa kojima se spori oko otetog zemljišta, koje privremene prištinske vlasti ne žele da vrate manastiru, uprkos odluci Ustavnog suda tzv. Kosova. Sudski spor oko pitanja kome pripada 24 hektara zemlje i šume, društvenim preduzećima "Apiko" i "Iljiria" ili manastiru Visoki Dečani, trajao je 16 godina, a završen je 2016. godine presudom u korist manastira SPC.

Lokalne vlasti u Dečanima već šest godina odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda, uprkos pozivima brojnih američkih i evropskih diplomata da se ta odluka, doneta u korist manastira, mora poštovati.

Odluke Ustavnog suda tzv. Kosova su konačne i obavezujuće za sve strane. Međutim, zakonom nije predviđena kazna za nepoštovanje odluka ove najviše sudske instance, što lokalne vlasti obilato koriste.

image