Srbija i Balkan

Albanac napao vernike u Prizrenu: Okačio zastavu OVK, pa nasrnuo na sveštenika (FOTO)

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi
Albanac napao vernike u Prizrenu: Okačio zastavu OVK, pa nasrnuo na sveštenika (FOTO)www.globallookpress.com © Sina Schuldt/dpa

Eparhija raško-prizrenska osudila je incident u Prizrenu kada je, kako su naveli iz Eparhije, Albanac sa KiM fizički nasrnuo na sveštenika, verbalno provocirao hodočasnike iz centralne Srbije i okačio zastavu bivše tzv. OVK na autobus u kojem su bili hodočasnici.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, incident se dogodio u nedelju oko 08.45 sati u centru Prizrena, ispred hotela "Teranda", a hodočasnici su došli autobusom vranjskih registracija da bi prisustvovali svetoj liturgiji i da bi posetili prizrenske svetinje.

Ističe se da je Albanac fizički napao prizrenskog sveštenika J.R. i zavrnuo mu ruku kada je on prišao autobusu da dočeka poklonike i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije.

U pomoć svešteniku su odmah pritekli jedan pripadnik kosovske policije i jedan građanin Albanac, nakon čega je napadač pobegao svojim vozilom.

Posle incidenta, vernici su učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena, navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde sveštenstvo živi mirno i gde poklonici redovno dolaze da posete svetinje.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je napad direktna posledica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u poslednje dve i po decenije na Kosovu i Metohiji politički neguje i toleriše.

"Zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi je nešto što albanski ekstremisti uopšte i ne poimaju kao krivično kažnjiv delikt, jer Priština nakon Kurtijevog dolaska na čelo privremenih institucija samouprave sasvim otvoreno sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, dajući primer ekstremnim pojedincima, koji očito to
doživljavaju kao zeleno svetlo da se i sami priključe napadima na Srbe", navodi se u reakciji Kancelarije za KiM.

Kako se dalje navodi u saopštenju, nadaju se da će incident biti neka vrsta znaka za uzbunu čak i kod inostranih političkih sponzora Kurtijevog režima.

Portparol policije za region Prizrena Šaćir Bitići izjavio je nešto ranije da je osumnjičeni za napad na sveštenika priveden i da mu je određen pritvor od 48 sati.

image
VV inauguration
banner