Srbija i Balkan

Osmaci odbijaju nastavu u "Ribnikaru" zbog incidenta s nožem; Stigle dve nove tužbe

Dva odeljenja osmog razreda odbijaju da pohađaju nastavu nakon što je kod jednog od vršnjaka pronađen nož u školskoj torbi
Osmaci odbijaju nastavu u "Ribnikaru" zbog incidenta s nožem; Stigle dve nove tužbe© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Zbog toga što se ne osećaju bezbedno grupa učenika osmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" zatražila je da ne pohađa nastavu.

Kako saznaju beogradski mediji, u pitanju su dva odeljenja najstarijeg razreda, upravo onog u kome se u petak dogodio incident kada je kod jednog učenika pronađen nož u školskoj torbi.

Kako su roditelji koji su želeli da ostanu anonimni rekli za N1, oni i njihova deca odlučili su da se na nastavu neće vraćati dok poslednji slučaj ne bude razrešen.

Oni su na sastanku sa direktorom škole tražili da se na ulazu postavi detektor metala, kao i da se dete iz osmog razreda kod kojeg je pronađen nož u petak udalji sa nastave. 

Kako su juče saopštili iz MUP-a, istraga je u toku, a dečak kod koga je pronađen nož tvrdio je da nije njegov.

Niko nije povređen, niti je učenik ikome pretio, navedeno je u saopštenju MUP.

Dve tužbe zbog ranjene dece

Sa druge strane, Višem sudu u Beogradu podnete su još dve tužbe protiv roditelja dečaka K.K. koji je 3. maja prošle godine u toj obrazovnoj ustanovi ubio 10 i ranio šest ljudi.

Dve nove tužbe su protiv Kecmanovića podneli roditelji ranjene dece i pripremna ročišta po tim tužbama zakazana su za mart i maj, saznaje Tanjug.

Tužbe su podnete za naknadu nematerijalne štete usled fizičkog bola, pretrpljenog straha i psihičkog bola, dok je nastavnica podnela tužbu i zbog umanjenja životne aktivnosti.

Nedavno je tužbu za naknadu štete podnela i nastavnica istorije koja je takođe teško ranjena, a po njenoj tužbi još uvek nije zakazano pripremno ročište.

Prvu tužbu podnelo je 27 članova porodice ubijenih, a drugu članovi porodice Dukić čija je ćerka ubijena i po tim tužbama suđenje je u toku.

U ovom sudu vodi se i krivični postupak protiv Kecmanovića, instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, maloletni K.K. učio da puca, dok on krivično ne može da odgovora jer u trenutku izvršenja dela nije imao navršenih 14 godina.

Sud je u tom postupku odlučio da prihvati predlog Višeg javnog tužilaštva i suđenje zatvori za javnost. Suđenje se nastavlja u četvrtak i petak ove sedmice.

image