Srbija i Balkan

"Blumberg": Si Đinping dolazi u Srbiju, prošli put u Evropi bio u Rusiji

Predsednik Vučić je rekao da još ne može da govori o datumu dolaska kineskog lidera
"Blumberg": Si Đinping dolazi u Srbiju, prošli put u Evropi bio u RusijiGetty © Pool / Pool

Kineski lider Si Đinping posetiće Srbiju tokom ove godine, a to bi bila njegova prva poseta Evropi nakon četiri godine, izuzimajući iskorak u martu 2023. kada je bio u poseti kod ruskog predsednika Vladimira Putina, piše "Blumberg".

Dok su odnosi Pekinga i Evrope narušeni zbog trgovinskih sporova i sukoba u Ukrajini, Kina i Srbija su tokom poslednjih godina poboljšavale svoje odnose.

Kineski državni mediji često su izveštavali kako je Peking pomagao Srbiji tokom pandemije i o tome kako je Vučić branio strogu politiku "nultog kovida" ove azijske zemlje.

Si i Vučić su se sastali u oktobru prošle godine na međunarodnom forumu "Pojas i put" u Pekingu, kada je kineski lider je Srbiju opisao kao "čeličnog prijatelja", a dve zemlje su potpisale sporazum o slobodnoj trgovini.

U decembru je kineska centralna banka saopštila da će novi klirinški aranžman u kineskom juanu sa Srbijom pomoći preduzećima i finansijskim institucijama da koriste valutu za više prekograničnih transakcija. Peking promoviše veću upotrebu svoje valute u pokušaju da smanji zavisnost od dolara.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom govora u kineskoj ambasadi, rekao da je dobio potvrdu u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, da još ne može da govori o datumima, ali da će to biti tokom ove godine.

Predsednik je istakao da će se potruditi da kineski lider bude dočekan u dobroj atmosferi i na najlepši mogući način.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, kada je upitana o poseti tokom redovne konferencije za štampu u Pekingu u utorak, rekla je da nema nikakve informacije, prenosi "Blumberg".

Sijevo poslednje putovanje u Evropu pre Rusije bilo je 2019. godine kada je posetio Grčku, što je bilo nekoliko meseci pre nego što je globalna pandemija zatvorila granice Kine na tri godine.

image