Srbija i Balkan

Godinu dana sporazuma iz Brisela: Bisljimi tvrdi da Srbija nastavlja da sprečava "normalizaciju"

Glavni pregovarač tzv. Kosova Besnik Bisljimi pozvao je da se dogovoreni sporazumi sprovedu "što je pre moguće"
Godinu dana sporazuma iz Brisela: Bisljimi tvrdi da Srbija nastavlja da sprečava "normalizaciju"© Agim Sulaj/Anadolu via Getty Images

Zamenik premijera tzv. Kosova, Besnik Bisljimi, ujedno i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, rekao je da Srbija i dalje odbija potpisivanje Briselskog sporazuma i njegovu primenu, godinu dana nakon sporazuma.

On je u utorak na Fejsbuku napisao da Srbija nasilnim aktima "snažno koči napredovanje na putu ka punoj normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju".

Prema rečima zamenika premijera privremenih prištinskih institucija, tzv. Kosovo ostaje konstruktivno i angažovano u punoj i bezuslovnoj primeni Osnovnog sporazuma i Aneksa iz Ohrida.

"Posle dogovora u Briselu i Ohridu, ucenjivali su i pretili kosovskim Srbima da ne učestvuju na lokalnim izborima u aprilu. Mesec dana kasnije napali su naše institucije, Kfor i novinare, kidnapovali tri policajca na našoj teritoriji, napali sever zemlje 24. septembra u Banjskoj, vojne trupe su se približile našoj granici i kao jasnu i otvorenu pretnju izjavili su da neće priznati suverenitet i teritorijalni integritet 'Republike Kosovo', i zvanično, pisanim putem odbili Briselski sporazum kroz pismo premijerke Brnabić u decembru", naveo je Bisljimi. 

On je dodao da je sve ovo "za samo godinu dana dokazalo da Srbija snažno koči napredovanje na putu pune normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja".

Glavni pregovarač tzv. Kosova pozvao je da se dogovoreni sporazumi sprovedu "što je pre moguće", jer su, prema njegovim rečima, "regionu potrebni razvoj i prosperitet, harmonija i dobrosusedski odnosi između zemalja".

image