Godinu dana sporazuma iz Brisela: Bisljimi tvrdi da Srbija nastavlja da sprečava "normalizaciju"

Glavni pregovarač tzv. Kosova Besnik Bisljimi pozvao je da se dogovoreni sporazumi sprovedu "što je pre moguće"

Zamenik premijera tzv. Kosova, Besnik Bisljimi, ujedno i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, rekao je da Srbija i dalje odbija potpisivanje Briselskog sporazuma i njegovu primenu, godinu dana nakon sporazuma.

On je u utorak na Fejsbuku napisao da Srbija nasilnim aktima "snažno koči napredovanje na putu ka punoj normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju".

Prema rečima zamenika premijera privremenih prištinskih institucija, tzv. Kosovo ostaje konstruktivno i angažovano u punoj i bezuslovnoj primeni Osnovnog sporazuma i Aneksa iz Ohrida.

"Posle dogovora u Briselu i Ohridu, ucenjivali su i pretili kosovskim Srbima da ne učestvuju na lokalnim izborima u aprilu. Mesec dana kasnije napali su naše institucije, Kfor i novinare, kidnapovali tri policajca na našoj teritoriji, napali sever zemlje 24. septembra u Banjskoj, vojne trupe su se približile našoj granici i kao jasnu i otvorenu pretnju izjavili su da neće priznati suverenitet i teritorijalni integritet 'Republike Kosovo', i zvanično, pisanim putem odbili Briselski sporazum kroz pismo premijerke Brnabić u decembru", naveo je Bisljimi. 

On je dodao da je sve ovo "za samo godinu dana dokazalo da Srbija snažno koči napredovanje na putu pune normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja".

Glavni pregovarač tzv. Kosova pozvao je da se dogovoreni sporazumi sprovedu "što je pre moguće", jer su, prema njegovim rečima, "regionu potrebni razvoj i prosperitet, harmonija i dobrosusedski odnosi između zemalja".